Min lokala hjälte

Unga Helenelund hoppas överraska

Rutinerade Helenelundsspelarna Andreas Karlsson och Martin Krigh tillsammans med juniorerna Gustav Jörnåker och Alexander Hult som är nya i A-truppen.
Rutinerade Helenelundsspelarna Andreas Karlsson och Martin Krigh tillsammans med juniorerna Gustav Jörnåker och Alexander Hult som är nya i A-truppen.
Mats ”Smålle” Johansson.
Mats ”Smålle” Johansson.
Helenelunds IK har ett av de yngsta bandylagen i division 1. Snittåldern är drygt 22 år.

– Väldigt roligt, det hade inte varit lika kul med en massa gamla gubbar, säger tränaren Mats Johansson.

– Du kan inte ha en CCM-tröja på dig, Mats! Då blir inte sponsorn glad. Det handlar ju om miljonkontrakt.

Mats Johansson, eller ”Smålle” som den småländske tränaren ofta kallas, är tillbaka på Sollentunavallen och får instruktioner innan han förevigas av Lokaltidningen Mitt i:s fotograf.

Senast han tränade Helelunds IK var 2007, då handlade det om P92-laget. Flera av spelarna har vuxit upp och återfinns nu i den seniortrupp han tar över.

– Det handlar om åtta–tio spelare totalt. Det är roligt att se de här unga killarna, de har varit jävligt bra under försäsongen. Det är kul att se den utveckling som finns i dem. Rutin är naturligtvis också viktigt men vi kan nog vinna mycket på att vi är hungriga och offensiva, säger han.

Åtta spelare har lämnat klubben sedan förra säsongen. Bland nyförvärven finns den defensive mittfältaren Niklas Heinermark, 26, från Norrtälje och mittfältaren och anfallaren Johan Norberg, 26, som bland annat spelat i Selånger tidigare.

Dessutom tar seniorerna hjälp av juniorlaget som återfinns i landets högsta juniorserie.

– Vi har en rotationsgrupp på sju spelare från juniorlaget, de har varit med i försäsongsmatcherna och många har varit riktigt bra, säger Mats Johansson.

Två av dem är ytterhalven Alexander Hult, 17, och mittfältaren Gustav Jörnåker, 17.

– Det är kul och lärorikt, jag vill framför allt vara med och se och lära. På längre sikt vill jag nå högsta ligan och gärna spela i Ryssland och landslaget, säger Alexander Hult.

– Den här säsongen är målet är att få så mycket matcher som möjligt och att vara med från start. Jag har fått mycket speltid under försäsongen och tycker att det har gått bra, säger Gustav Jörnåker.

Hur är det att spela med seniorerna?

– Jag spelade mycket med B-laget förra året också så jag tycker inte att det är så stor skillnad, säger Gustav Jörnåker.

Martin Krigh och Andreas Karlsson är båda 21 år men redan varma i klubbtröjan.

De gör sin tredje respektive fjärde säsong.

– Det är spännande och lite nervöst att seriepremiären närmar sig. Det är skönt att stommen från förra året är kvar, säger Andreas Karlsson.

– Det känns bra att många spelare känner varandra, vet man hur folk är som personer fungerar det ofta bättre på planen, säger Martin Krigh.

Mats Johansson tar sig för pannan när han får frågan om lagets målsättning.

– Ou! Det är svårt när man är en vinnarskalle, då är det ju egentligen bara en placering som räknas. Men jag kan inte lägga den pressen på de här unga killarna. Det är viktigt att ligga lågt i början men vi kan nog skaka ett och annat lag, och får vi en bra start kan det gå riktigt långt.

Fakta

Premiär på lördag

Helelunds IK spelar premiär i division 1 östra borta mot Eskilstuna på Isstadion Eskilstuna klockan 14.15 på lördag.

Hemmapremiären är en vecka senare på Sollentunavallen klockan 13.30 mot Nitro/Nora BS.