Ungdomar flyr badminton efter att hallen revs

Spånga badmintonklubb har tappat var fjärde ungdomsspelare sedan hallen revs. Nu tränar de i skolors idrottshallar.
Bromma gymnasium är en av hallarna Spånga BMK tränar i numera.
Spånga badminton och bollcenter revs i somras på grund av kommunens exploatering av Bromstenstaden.
Spånga badminton- och bollcenter revs i somras.
Var fjärde ungdomsspelare har slutat i Spånga badmintonklubb sedan hallen revs i somras.
– Många vet nog inte att vi finns längre, säger klubbens ordförande Pierre Åhling.

I somras revs Spånga badminton- och bollcenter för att ge plats för bostäder. Klubbens omkring 40 seniorer tränar numera i Kista och Skogås.
– Där har vi inte tappat i antal, seniorerna är lika många som tidigare, säger Pierre Åhling tränare och ordförande i Spånga badmintonklubb.

Tränar i skolors idrottshallar
Men bland ungdomarna märks förändringen. De får tränga ihop sig i Sundbyskolan, Bromma gymnasium och Beckomberga sim- och idrottshall.
– Det är en stor omställning både för spelare och ledare. Vi måste ju vara där tidigare och sätta upp nät och allting och det är bara en decimeter till väggen.

Sämre tider
Tiderna är också sämre. Förr tränade ungdomarna mellan 14 och 18 år mellan klockan 17 och 19. Nu oftast mellan 20 och 22.
– Föräldrarna var ju inte jätteglada. Vi har sagt att ni får gå hem när ni vill, så en del går klockan nio. Vi vill ju inte heller lägga ner verksamheten, säger Pierre Åhling.

Lovade ersättningshall
Antalet ungdomspelare har minskat från 245 till 182. Klubben har blivit lovade en ersättningshall. Men när den är klar och var den hamnar är oklart.
– Utan en ny hall har vi svårt att växa. Och så länge den inte byggs i Spånga kommer ju ungdomarna att vara kvar i skolorna. För dem gäller ju närhetsprincipen. Vi räknar med att det dröjer åtminstone två, tre år innan det finns en ny hall, säger Pierre Åhling.

Svårare att ragga medlemmar
En annan stor skillnad är att klubben måste kämpa hårdare för att ragga medlemmar.
– Vi fick mycket gratis när vi hade vår egen hall. Då var det så uppenbart att vi fanns. Nu måste vi ut till skolor och marknadsföra oss på ett annat sätt, säger Pierre Åhling.
Han upplever inte att klubben fått något stöd från Svenska badmintonförbundet, Stockholms badmintonförbund eller Stockholms stad.
– Att ingen av dem hör av sig är en stor besvikelse, säger Pierre Åhling.