Täby FK:s ungdomar klara för SM-slutspel

Täby FK U17
Täby FK U17 firar seriesegern i Allsvenskan Norra efter 2–0 mot Skiljebo SK i Västerås.
Täby FK U17
Firande i omklädningsrummet när Täby FK:s U17-killar säkrat seriesegern.
Täby FK U17
Täby FK inledde nervöst mot gulsvarta Skiljebo SK, men vann till slut med 2–0.
Årets säsong är en historisk framgång för Täby FK:s ungdomar. U19-laget säkrade en plats i SM-slutspelet förra helgen, och i söndags gjorde U17-laget samma sak då de vann U17 Allsvenskan Norra efter seger med 2–0 borta mot Skiljebo SK i sista omgången.

– Dramat började redan i lördags då vi först fick rapport om att AIK hade spelat 1–1 i sin match mot IFK Lidingö – ett resultat som hade gjort att vi var klara för slutspel. Men det visade sig vara fel. AIK vann med 3–1, säger Royne Rösselhart, en av många föräldrar som har följt U17-killarnas framfart i Allsvenskan Norra under säsongen.

Det innebar att Täby var tvungna att vinna sin match mot Skiljebo SK på söndagen för att ta sig till slutspel. Många föräldrar på läktarna i Västerås fick se en nervös första halvlek och det stod 0–0 i paus, men i andra halvlek lyckades Täby FK avgöra och vinna med 2–0.

Ilyas Amiri matchhjälte

Matchhjälte blev hela seriens skyttekung (32 mål) Ilyas Amiri som gjorde både 1–0 i 53:e minuten och 2–0 i 88:e.

Täby FK vann serien en poäng före AIK. Slutspelet inleds nästa helg då Täby FK möter Malmö FF, som kom tvåa i U17 Allsvenskan Södra, på hemmaplan. I den andra matchen möts AIK, tvåa i norra serien, och Elfsborg som vann södra serien.

I U19-slutspelet ska Täby FK möta IF Elfsborg som vann den södra serien. BP vann norra serien före Täby FK och får möta IFK Göteborg som kom tvåa i södra serien.

”En stor bragd”

Utöver Täby FK:s stora framgångar på ungdomssidan har dessutom herrlaget vunnit division 3 och säkrat spel i division 2 nästa säsong.

– Allt detta bara fem år efter att två stora klubbar slogs ihop. Det är en stor bragd och bara att applådera, säger Royne Rösselhart.