ANNONS

Ungdomlig nystart efter jobbig säsong

Magnus Guilotte i samtal med killar i Vallentuna IBK:s yngre garde, som på sikte ska ge klubben ett lyft.
Magnus Guilotte i samtal med killar i Vallentuna IBK:s yngre garde, som på sikte ska ge klubben ett lyft.
Vallentuna IBK:s herrlag slapp nedflyttningskval när förbundet strök kvalet mellan division 2 och 3. Ändå spelar man i trean 2014/15.
ANNONS

Vallentunas division 2-säsong var en katastrof. Det gick tungt från början och från månadsskiftet januari/februari blev det en pina. VIBK fick knappt ihop lag och konsekvensen blev siffror som 0–17, 6–20, 1–19, 3–17, 1–23. Totalt släppte Vallentuna IBK in 259 mål på 20 matcher.

– Hemskt, konstaterar Magnus Guilotte, assisterande tränare i vinter.

Som nästjumbo skulle Vallentuna behöva kvala för att hålla sig kvar. I sista stund avblåste dock förbundet kvalet. Då hade Vallentuna IBK redan fattat beslut om att begära sig ner i division 3.

Det beslutet ångrar inte Magnus Guilotte. Och som det såg ut i vinter har VIBK inte i tvåan att göra.

– Så är det. Fram till sista januari kunde vi använda oss av spelare i vårt division 5-lag, Vallentuna Ungdom. Därefter fick de inte längre alternera och vi tvingades välja.

Klubben valde att hålla Vallentuna Ungdom intakt. Det är dessa junior- och pojklagsspelare klubben nu sätter i fokus. Magnus Guilotte blir huvudansvarig och tränar division 3-laget tillsammans med Tomas Larsson. Juniorlaget leds av Robban Östlund och Rikard Söderlund.

– Division 3- och juniortruppen blir delvis samma gäng, men vi hoppas att några av dagens seniorspelare fortsätter i division 3-laget. Deras erfarenhet behövs. Stommen blir i alla fall P96 och yngre.

David Holmberg, född -97, tycker att klubben skickar ut rätt signaler.

– Det är helt rätt att satsa på unga egna spelare i stället för att hämta in äldre utifrån.

ANNONS

Vallentuna IBK har sedan ett par år kraftsamlat på ungdomssidan. Uppåt 40 spelare blir aktuella för senior- och juniorspel 2014/15. Då räknar Guilotte inte med dagens seniorer. I division 5-serien har klubben i vinter luftat 38 spelare, merparten tonåringar.

Den enorma spelaromsättningen var en förklaring till att laget inte vann serien.

– Serieseger i femman var oviktigt. Vi prioriterade att så många som möjligt skulle testa på seniorspel. Tanken var att vi ska ha igen det nästa säsong.

Beslutet om nystarten med juniorer i centrum är relativt nytt. Ändå tror Magnus Guilotte att det kommer att märkas stor positiv skillnad redan 2014/15. Han ser ingen poäng i att ställa för höga förväntningar på division 3-säsongen. Däremot tror han att 96-laget ska klättra en juniordivision och att P98 kan vinna sin serie.

För spelarna väntar försäsong redan från maj och på sikt ska Vallentuna IBK ha en seriösare seniorsatsning än man haft de senaste åren. Bland drömmar om division och siffror finns bland annat en vision att dagens 500 medlemmar ska vara 1 000 till år 2020.

– Vi tycker att det känns spännande att börja om. Division 3 är ett bra avstamp och jag tror mycket på det här. Annars skulle jag inte givit mig in i det, säger Magnus Guilotte.

Fakta

Har spelat en säsong i högsta serien

Klubb: Vallentuna IBK.

Grundad: 1986, därmed en av landets äldre innebandyklubbar.

Största framgång: 1991/92 spelade herrlaget en säsong i riksserien. Med två vinster och ett kryss på 14 matcher åkte laget ur.

Medlemmar: Inför årets säsong hade VIBK 400 medlemmar, men siffran har ökat.

Aktuell: Klubben har på egen begäran degraderats ner i division 3 för att släppa fram sina juniorer.

ANNONS