Guld i ungdoms-OS för Järfällas Robin Hansson

Robin Hansson, Järfälla simsällskap
Robin Hansson var svensk fanbärare på avslutningsceremonin i ungdoms-OS i Ungern.
Han började i Sim och Lek med Järfälla Simsällskap som 4-åring. Tolv år senare kan Robin Hansson se tillbaka på en sommar fylld av osannolika framgångar – med ett guld i ungdoms-OS i Ungern som kronan på verket.

– Simningen har gått bra hela tiden, men nu har jag börjat satsa rejält. Jag har tränat jättehårt, säger den 16-årige talangen från Barkarby.

Uppenbarligen har det gett resultat. Sommarens galna medaljskörd började med två JSM-medaljer och en SM-medalj i Borås i början av juli – i båda fallen mot betydligt äldre motståndare.

Elva USM-medaljer

På Sumsim (ungdoms-SM) i Malmö i mitten av juli simmade Robin hem hela elva medaljer, varav sex guld, och slog tre Sumsimrekord.

Robin Hansson, Järfälla simsällskap

Robin Hansson med en av sina totalt elva Sumsim-medaljer om halsen.

Och i slutet av juli fortsatte Robins framgångar, nu mot ännu tuffare internationellt motstånd. I ungdoms-OS i Györ, Ungern, tog han hem två medaljer i lagkapp och två individuella medaljer, guld på 200 meter fritt och silver på 100 meter fritt.

– Jag hade stora förväntningar innan, men att det skulle gå så bra hade jag inte trott, säger Robin.

Intervjuad i SVT

Efter guldet på 200 meter fritt blev det stor uppståndelse kring Robin, inte minst för att tiden – 1,49,34 – är den tredje snabbaste genom tiderna av en svensk simmare. Endast Andertz Holmertz och Victor Johansson har simmat snabbare.

Robin Hansson, Järfälla simsällskap

Robin högst upp på prispallen efter 200 meter fritt i ungdoms-OS i Györ, Ungern.

Robin intervjuades bland annat av SVT-sporten på plats i Györ.

– Det blev nästan lite läskigt, i alla fall nervöst. Och det kändes väldigt annorlunda, säger han.

”Ett stort framtidsnamn”

Genombrottet i ungdoms-OS har gjort att Svenska Simförbundet har fått upp ögonen för Robin på allvar berättar hans tränare i Järfälla Simsällskap, Rikard Lindberg.

– De ser honom som ett stort framtidsnamn i svensk simning. Han har gått framåt sakta men säkert hela tiden, men nu i sommar tog han jättekliv, säger han.

”Han slarvar inte”

Förklaringen är envishet och Robins förmåga att göra allt till det yttersta, tror Rikard Lindberg.

– Han lägger ner ett oerhört jobb och sköter kroppen och sitt leverne. Så klart har han fallenhet också, men Robin lägger även ner mycket jobb på alla detaljer. Han slarvar inte.

Robin har precis börjat på Järfälla gymnasium och kommer att kunna träna på skoltid ett par morgnar i veckan. Samtidigt utökas träningsdosen från sex till åtta pass i veckan.

– Det är först nu det är läge att gå upp i träningsmängd, hittills har han ju utvecklats hela tiden ändå, säger Rikard Lindberg.

Bra sommar för hela klubben

Vid sidan av Robin har många andra av Järfälla Simsällskaps simmare haft en minst sagt lyckad sommar. Klubben vann medaljligan på Sumsim, kom tvåa i klubbstriden i JSM, och var sjunde bästa klubb i SM.

Järfälla Simsällskap

Järfälla Simsällskaps trupp i JSM och SM i Borås: Hugo Swanepoel, Elias Fröde, Karl Arvidsson, Isabelle Hanson, Hanna Jörlund, Linda Lidström, Elin Södersten, Ebba Edbom. Främre raden: Simon Fröde, Robin Hanson, Samuel Talback, Ida Eriksen, Emma Rotstam, Linnéa Sandh, Viktor Fridsjö.

– Ja, vi har överlag väldigt talangfulla simmare just nu, och många på gång också, säger Rikard Lindberg.

Nästa stora utmaning för Robin och hans klubbkompisar i Järfälla SS är SM i november, som också är kval till NM.

Nästa ungdoms-OS i Argentina

Robin har dessutom redan siktet inställt på nästa års ungdoms-OS som avgörs I Buenos Aires i Argentina.

– Då är simmare från hela världen med så det är tuffare att kvala in, men det är mitt mål, säger han.