AIK Ungdomsboule satsar på Solnas skolbarn

AIK Boule
Under tio veckor i höst får Solnas skolbarn chansen att testa boule vid Byparkens parklek.
Under tio veckor i höst tar AIK Ungdomsboule emot klasser och fritidshemsgrupper för att lära ut hur man spelar boule. Barnen får chansen att spela boule minst varannan vecka och alla boulaktiviteter är gratis.

– Allt fler barn och unga väljer bort idrott av olika skäl. Vi vill hitta ett sätt att få dem att tycka att idrott är roligt. Boule är ett strategispel, som schack, och det kan många barn relatera till. Det är ju sådant de spelar i sina telefoner, säger Jonas Almquist, ordförande i AIK Boule.

– Vi presenterar inte boulen som en idrott utan som ett roligt strategispel där det handlar om att hitta kluriga lösningar på hur laget ska vinna. Vi bygger utifrån det och hoppas skapa intresse och engagemang – och helt plötsligt är de mitt uppe i en idrott, fortsätter han.

Ont om grusytor

Med start redan denna vecka tar AIK Ungdomsboule emot grupper för 40- eller 80-minuterspass klockan 14–17 måndag–fredag på boulebanorna vid Byparkens parklek i Huvudsta.

– Egentligen vore det bra om vi kunde komma till skolorna, men det finns inga grusytor kvar längre. Vi i AIK har ingen egen plan utan vi spelar på ytan som pensionärsföreningarna drev fram för ett par år sedan, säger Jonas Almquist.

VM-spelare som inspiratör

Barnen som kommer för att testa boule får en minst sagt meriterad instruktör. Bland de som möter dem finns Ali Abdi Aden, fadder för AIK Ungdomsboule. Han flydde som ensamkommande flyktingbarn från Somalia 2009 och spelar nu för svenska landslaget, senast i VM i Madagaskar i december i fjol.

Ali Abdi Aden

Landslagsspelaren Ali Abdi Aden är en av dem som ska lära skolbarnen att spela boule.

– Han är en jätteduktig spelare och inspiratör, säger Jonas Almquist.

”Ett pedagogiskt perspektiv”

Tanken är att boulen ska vara en regelbunden aktivitet för klasserna och fritidshemmen under hösten, så att barnen får spela boule minst varannan vecka. Ett utskick har gått ut till skolorna, nu väntar AIK Ungdomsboule bara på att få in anmälningar.

Ali Abdi Aden

Stjärnan Ali Abdi Aden är fadder för AIK Ungdomsboule.

– Hoppas de tar chansen. Detta kostar inte skolorna något och boule knyter an till matematik, beräkningar, samarbete och förmåga att lyssna på varandra. Vi har ett socialt och pedagogiskt perspektiv mer än ett idrottsligt, säger Jonas Almquist.

Skolmästerskap i maj

I maj nästa år planerar AIK Ungdomsboule och Solna Stad att arrangera ett skolmästerskap i boule, där Solnas fritidshem, mellanstadier och högstadier tävlar i varsin kategori.

– Där premierar vi de skolor som har många deltagare, det viktigaste är inte att vinna själva boulen. Det kan bli en bra gemenskaphetsgrej i skolorna där många kan känna delaktighet och glädje, säger Jonas Almquist.

”Måste inte vara stor och stark”

Skulle skolsatsningen innebära att AIK Boule får många nya unga medlemmar så finns kapacitet att ta emot dem, men nyrekrytering är inte syftet med det hela.

– Nej, vi vill få igång ett intresse och en aktivitet på skolorna som alla kan vara med på. Man måste inte vara stor och stark för att spela boule. På så sätt kan det bli ett första steg mot att upptäcka att idrott kan vara roligt.