ANNONS

Unik i karatevärlden

30 år av träning, slit och tävlande har gett resultat. Sedan VM i Japan i oktober kan Camilla Bolin från Täby titulera sig världens högst graderade kvinna i karatestilen Kyokushin.
ANNONS

Det var nog inte det här hon hade tänkt sig. När Camilla Bolins mamma skjutsade sin 13-åriga dotter till Huskvarna Kyokushin Karates klubblokaler var tanken att dottern skulle lära sig självförsvar – inte att hon skulle bli en professionell karateutövare.

– Men det tog mig ett pass så var jag fast. Jag älskade det från första början, säger Camilla och skrattar år minnet.

30 år senare hittas hon fortfarande i dojon, vitklädd och med fokuserad blick. Men det vita nybörjarbältet som hon fick som 13-åring har bytts ut, många gånger om. I dag är det svart med fyra broderade guldstreck som visar att hon har fyra Dan, fjärde graden av svart bälte. Men det är en underdrift, i anslutning till VM i Kyokushin karate i Tokyo i graderades Camilla till femte graden av svart bälte.

– Det nya bältet har inte kommit än, det har fem guldstreck. Jag är faktiskt den första kvinnan i världen inom Kyokushin som har den graden, den första kvinnliga Shihan. Det känns rätt så häftigt faktiskt, säger hon leende.

Barfota och med håret i tofs tar hon plats på den mjuka, röda mattan. Hon ställer sig framför spegeln, spänner den muskulösa kroppen och visar några kator. Det ser oförskämt enkelt ut när hon gör det, men det ligger mycket träning bakom. Inför graderingen i Japan kom hon hit fem dagar i veckan för att få varenda rörelse perfekt, nu blir det snarare två gånger i veckan.

– Ett tag tröttnade jag nästan lite, men jag har vaknat till nu. Det har börjat det klia lite i benen igen.

Camilla Bolin har en framgångsrik karriär bakom sig som toppas med ett EM-guld 1994. Hon har tävlat både i fighting och i kata men slutade när hon fick barn för sex år sedan. I höstas blev hon ledare för det svenska katalandslaget och ska nu föra sin rutin och kunskap vidare.

– Jag vill att fler ska skörda framgångar. Jag tycker om allting med karate. Det är fascinerande med de japanska rötterna och det orientaliska. Just traditionerna att det inte bara handlar om att man ska stå här nere och slå på varandra. Det finns en tanke bakom allting.

En träningskamrat kommer in lokalen och de säger ”osu” till varandra, en japansk artighetsfras. Camilla förklarar att det finns en enorm respekt och en tydlig hierarki.

ANNONS

Det är fortfarande en mansdominerad sport men den får fler och fler kvinnliga utövare, till hennes stora glädje.

Ändå möts hon fortfarande av stor förvåning när hon berättar om sin hobby.

– Om man säger att man tränar karate får man nästan alltid någon form av reaktion. Ofta blir folk intresserade, nyfikna. Jag har ju fått kommentarer som ”tränar du karate, du som ser så snäll ut?”

I dag är Camilla Bolin oerhört glad att hon följde med mamma till dojon i Huskvarna den där eftermiddageni början av 1980-talet. Även om hon aldrig direkt behövt använda sig av karaten för att försvara sig har hon svårt att se ett liv utan den.

– På ett sätt genomsyrar den ju hela mig för jag har ju gjort det här hela mitt liv, jag känner mig knappt hel om jag inte får gå hit och träna, säger hon.

”Jag älskade det från första början”, säger Camilla Bolin om den första karateträningen.

Fakta

Är naprapat

Namn: Camilla Bolin.

Bor: Täby sedan sju år tillbaka. Uppvuxen i Taberg.

Familj: Man och två barn.

Yrke: Klinikchef på naprapathögskolan.

Klubb: Stockholms Kyokushin Karate.

Främsta merit: EM-guld 1994.