Uniteds eldsjäl får energi av de unga

Mikael Thorstensson delar med sig av sina fotbollskunskaper i Sollentuna United. ”Det är kul att lära ut hur man till exempel slår en viss passning och sedan se hur det verkligen fastnar.”
Mikael Thorstensson delar med sig av sina fotbollskunskaper i Sollentuna United. ”Det är kul att lära ut hur man till exempel slår en viss passning och sedan se hur det verkligen fastnar.”
Han ser hellre en ungdomsmatch på Edsbergs sportfält än en Premier League-match på tv.

Mikael Thorstensson kombinerar sin egen spelarkarriär i Assyriska med ideellt arbete i Sollentuna United.

Det är tidig onsdagkväll och det kryllar av barn och ungdomar på Edsbergs sportfält. På bortre kortsidan är det målvaktsträning för 11-, 12- och 13-åringar, vid mittcirkeln håller P98:orna till och längs ena långsidan tränar Sollentuna Uniteds ungdomsakademi årgång -00.

Mitt i alltihopa står Mikael Thorstensson och överblickar en övning. Han är nyss hemkommen från Assyriskas träningsläger i Turkiet och har bytt 20 grader och sol mot en regntung konstgräsplan.

I snitt tillbringar den tidigare Turebergsspelaren tre fyra kvällar i veckan i Sollentuna.

– Det här är det roligaste, att stå ute på planen och lära ut. Sedan har jag växt in i det andra, jag gillar att jobba med helheten i föreningen.

Utöver att vara ungdomsansvarig i föreningen sitter han i styrelsen och sköter hemsidan. Det är styrelsemöten som ska hållas, tränare som ska rekryteras, informationstexter som ska skrivas. Arbetet med den eventuella sammanslagningen med Sollentuna Fotboll tar också sin tid. Längre ifrån kliché­bilden av en fotbollspelare som lägger all sin lediga tid på tv-spel är svårt att komma.

– Som fotbollsspelare har man mycket tid över. Efter att jag har tränat i Södertälje är jag ledig på eftermiddagarna. Jag hade dött av tristess om jag inte hade det här, det ger mig energi att vara här ute, säger Mikael Thorstensson.

Skulle fler elitspelare kunna engagera sig inom ungdomsfotbollen?

– Ja, det tror jag. Men det är så individuellt, hur mycket tid man behöver för återhämtning och så. Och bara för att man spelar fotboll har man ju inte nödvändigtvis talang för att lära ut eller känsla för pedagogik.

När det gäller Sollentuna United, med omkring 900 fotbollsspelande barn och ungdomar, brinner Mikael Thorstensson för att det ska förbli en en fotbollsförening för alla, där spelarna oavsett ambitionsnivå får en bra fotbollsträning och kan utvecklas.

– Att alla får vara med är enormt viktigt för mig. I Stockholm är det annars väldigt elit­fixerat. Jag spelade ju själv i division 5 som 17–18-åring och sedan satt jag plötsligt på bänken i allsvenskan. Man ska kunna bli en duktig fotbollsspelare samtidigt som man bor kvar i närområdet och spelar med sina kompisar.

På annandag påsk spelar Assyriska sin premiärmatch i super­ettan, hemma mot Brage. Är det något Mikael Thorstensson har svårt att hinna med är det att se Sollentuna Uniteds lag spela matcher. De krockar ofta med hans egna.

– Men har jag en ledig helg så är jag mycket hellre här och ser en match än tittar på Premier League på tv. Det blir inte många tv-matcher, fast i kväll ska jag faktiskt se Milan-Barcelona i Champions League. Så att man kan hänga med åtminstone lite i snacket i omklädningsrummet.

Fakta

Bloggar ännu

Namn: Mikael Thorstensson.

Ålder: 27 år.

Bor: Solna, ”perfekt läge mellan Södertälje och Sollentuna”.

Familj: Sambo.

Tidigare klubbar: Kärrdals IF, Café Opera, Tureberg, IFK Vaxholm, FC Väsby United, AIK.

Gör: Anfallare i Assyriska i superettan, ungdomsansvarig i Sollentuna United.

Övrigt: Fick mycket uppmärksamhet när han började blogga för AIK under guldåret 2009. I dag bloggar han på fotbollstransfers.com. ”Det är fortfarande många AIK:are som läser.”