Upp i topp efter floppen

Akropolis ligger överraskande på kvalplats till superettan. Det är mycket sportchefen Georgios Gogas (bilden) förtjänst, menar tränaren Johan Blomberg. ”Han har lärt av missstagen under AIK-tiden. Det är inte alla lag som kommer levande ur såna samarbeten”.
Akropolis ligger överraskande på kvalplats till superettan. Det är mycket sportchefen Georgios Gogas (bilden) förtjänst, menar tränaren Johan Blomberg. ”Han har lärt av missstagen under AIK-tiden. Det är inte alla lag som kommer levande ur såna samarbeten”.
Akropolis tränar på Akalla gårds bollplan inför matchen mot Dalkurd i lördags. Trots förlust i seriefinalen (0–1) är Akropol kvar som tabelltvåa.
Akropolis tränar på Akalla gårds bollplan inför matchen mot Dalkurd i lördags. Trots förlust i seriefinalen (0–1) är Akropol kvar som tabelltvåa.
AIK-samarbetet floppade, storsponsorn Panaxia försvann i en härva av ekonomisk brottslighet och Akropolis rasade ner i tvåan.

Tre år senare står ­Akallaklubben på egna ben – och utmanar om en plats i superettan.

Att sportchefer i division 1-klubbar står i materialförråd och pumpar fotbollar hör inte till vanligheterna. Ändå står Georgios Gogas där bland matchtröjor och vattenflaskor inne i Akropolis allra heligaste skrymsle vid Akalla gårds bollplan.

– Vår materialare är på semester, då får man rycka in. Om de stora föreningarna visste hur vi bedriver den här verksamheten, att vi är max sju åtta personer i klubben. De skulle inte tro mig, säger han och skrattar.

Hans resa med Akropolis startade som spelare för 18 år sedan, i division 4. Sedan 2004, då han tog över som sportchef, har klubben klättrat i seriesystemet och för fyra år sedan nådde Akallaklubben för första gången division 1.

Två år blev det i nästnästhögsta serien, sen rasade allt.

Klubbens stora sponsor, värdetransportföretaget Panaxia försvann i en härva av ekonomisk brottslighet, samarbetet med AIK floppade och Akropolis åkte ner i division 2.

Trots att klubben på pappret hade sin starkaste trupp någonsin.

Hösten 2012 var Georgios Gogas och några av de andra eldsjälarna nära att kasta in handduken. Men några spelare, däribland tvillingarna Felix och Adrian Pettersson som alltjämt spelar kvar i Akropolis, ville ha upprättelse.

”Kom igen, vi har spelat ner ­laget, nu ska vi upp igen”, sa de på det extrainkallade medlemsmötet i Akalla i slutet av oktober.

– Man vill inte vara den som viker ner sig. Lite revansch är det ju att vi står här i dag, men mer en bekräftelse på att vi ska vara på den här nivån. Vi begick ett fel och rättade till det, säger Georgios Gogas.

Mister Akropolis talar inte gärna om AIK, men till sist kommer det.

– Samarbete hit och dit. Det ska mycket till om det ska fungera. Inget ont om de killar som kom hit, men de blev ju lovade att spela 90 minuter. Samtidigt satt de andra spelarna här: ”Jaha nu kommer de där stjärnorna”. Du vet hur killar i 20-årsåldern är. ”De tror att de är något”, tänkte de. Sån’t har vi inte nu, säger Georgios Gogas.

Med nio matcher kvar att spela ligger den lilla Akallaklubben tvåa i norrettan efter seriesuveränen Dalkurd. På kvalplats till superettan.

– Det är ganska roligt så klart. Vi kan i alla fall konstatera att vi inte åker ur. Målet är uppfyllt, säger Georgios Gogas.

Från tvåan till division 1-toppen på tre år, hur har ni gjort?

– Vi har värvat rätt karaktärer. Yngre killar, lite hungrigare killar som ser det här som en språngbräda. Då ställer de upp och är här fyra fem gånger i veckan.

Han minns sommaren med AIK, året då Akropolis åkte ur ettan. Paniken.

– Man visste ju, vi kommer åka ur så man försökte hitta spelare. Jag lovar dig, varenda en som kom hit, det var fel. Därför var det så skönt i år. Redan i januari var vi klara. Vi hade 20–25 spelare och var nöjda med det, säger Georgios Gogas.

Är ni redo för superettan?

– Nej, vi har knappt varit i tvåan eller ettan, men det är klart att man gör ett försök. Hur häftigt vore inte det? För tre fyra år sedan pratade vi ju om att lägga ner föreningen, säger Georios Gogas.

Fakta

Hunger väger tyngre än gamla meriter

Det har Akropolis gjort:

Stoppat alla former av samarbeten efter fiaskot med inlånade spelare från AIK.

Arbetat hårt med att stärka varumärket Akropolis och bli det Stockholmslag som unga talanger vill komma till – näst efter storklubbarna AIK, Bajen och DIF.

Lagets stomme med eldsjälar som Kim Odelius samt tvillingarna Felix och Adrian Petterson har hållits intakt.

Värvat rätt karaktärer, unga och hungriga spelare, snarare än de på pappret mest meriterade.