ANNONS

Upp till bevis för Calle

Efter att ha sett sig omkörd året innan, avgjorde Calle Friberg Lidingöloppet MTB förra året. Nu är det upp till bevis igen.
Efter att ha sett sig omkörd året innan, avgjorde Calle Friberg Lidingöloppet MTB förra året. Nu är det upp till bevis igen.
Premiäråret blev Calle Friberg ifrånkörd på upploppet.

Men förra året tog han revansch och knäckte alla andra i Lidingöloppet MTB.

Han hoppas på repris i år.
ANNONS

I förra årets Lidingöloppet MTB bröt sig en trio loss från det övriga fältet efter bara några kilometer.

Calle Friberg fick sällskap av Fredrik Edin och Martin Eriksson som båda tävlar för Cykloteket Racing Team.

– De hade en lagkompis bakom som de ville ha upp i tätgruppen. Men jag tyckte att vi skulle hålla tempot uppe. Det slutade med att jag både fick dra och attackera mycket. Normalt brukar ju inte det lyckas men jag hade en kanondag och kände mig väldigt stark.

Ett år tidigare när loppet hade premiär fick han ge sig i en spurtduell på upploppet. Både Matthias Wengelin och Emil Lindgren var starkare.

– Det skulle vara kul att vinna en spurt. Men får jag välja kommer jag nog hellre loss lite tidigare och får defilera sista biten.

Det var precis så Calle Friberg avgjorde fjolårsloppet. Först släppte Martin Eriksson och sedan Fredrik Edin och han kunde trampa in på Lidingövallen i ensamt majestät. Han cyklade de 63 kilometerna på 2.08,21.

– Det var kul. Lidingöloppet MTB har blivit en stor tävling ganska fort. Det är ju det största loppet i Stockholmsområdet och naturligtvis är det kul att köra på hemmaplan och extra kul att göra det bra.

I år får han konkurrens av bland andra 2013 års vinnare Matthias Wengelin och fjolårstvåan Fredrik Edin.

– De blir de största konkurrenterna. Jag har en hyfsad spurt men Mat- thias Wengelin är en ännu bättre spurtare. Men sedan handlar det ju om hur mycket krafter du har kvar när du kommer till upploppet. Är du helt slut spelar det ingen roll hur bra spurtare du är. Det behövs lite stolpe in.

ANNONS

Förra året testade han också att springa Lidingöloppet 15 kilometer.

– Vi var några kompisar som fick för oss att springa. Jag kände ingen press utan försökte bara göra det så bra jag kunde.

Han avverkade loppet på tiden 57,32 och slutade 24:a.

– Jag har ju tränat en del men aldrig sprungit speciellt mycket. Men det passade bra att loppet avgjordes efter cykelsäsongen.

Vad är värst? Springa eller cykla i Lidingöloppsbanan?

– Springa. Det är mycket värre för mig som är van vid att cykla. Man kan ju aldrig slappna av och rulla i nedförsbackarna. Men jag tror att jag kommer att springa loppet igen i höst.

En vecka efter årets Lidingöloppet MTB väntar EM i långlopp i Singen, Tyskland.

– Topp tio vore fantastiskt, topp 20 är fortfarande okej. Kan jag bara maxa för dagen är jag nöjd, sedan får man se vad det räcker till.

Kan du nå medalj?

– Jag tror inte att det är möjligt. Kanske om jag hade kört på heltid och kunnat ladda på ett annat sätt. Just nu jobbar jag heltid och försöker hävda mig så gott jag kan.

Fakta

Sambo med Lisa Nordén

Namn: Calle Friberg.

Ålder: 34 år.

Bor: Sundbyberg.

Familj: Sambo med triathleten och OS-silvermedaljören Lisa Nordén, 30.

Yrke: Marknadskoordinator.

Klubb: Järfälla Cykelklubb.

Meriter i urval: SM-guld i både långlopp och cykelcross, 2013. SM-silver i cross country, 2014.

Aktuell: Siktar på att försvara fjolårssegern i Lidingö MTB. Tävlingen avgörs för tredje gången på lördag. Cyklar EM i Singen, Tyskland, nästa lördag.