ANNONS

Ava tog uppehåll i fyra år – vann EM-guld ändå

Ava Ghobadi, Karate, Upplands Väsby, EM-guld
Ava Ghobadi njuter av en medalj av den ädlaste valör.
Ava Ghobadi från Upplands Väsby kan titulera sig själv som bäst i Europa i karate. Hon vann EM-guld på Irland efter att ha haft ett uppehåll på fyra år.
ANNONS

Karatestjärnan från Upplands Väsby, Ava Ghobadi, åkte till EM i Irland och kom hem med två medaljer – ett guld och ett brons.

– Det är helt obeskrivligt och kändes mäktigt. Guldet var inget som jag hade räknat med men jag hade satsat mot det och så gick det vägen, säger Ava Ghobadi.

Artonåringen har tränat Wado Ryu Karate, som är en av de fyra största stilarna, i över åtta år. Ava tog en paus under fyra år men gjorde comeback inför SM i våras och slog till direkt med ett SM-guld.

Ava Ghobadi, Karate, Upplands Väsby, EM-guld

Ny glädje till karaten

Det fick gnistan att tändas i henne igen och motivationen till karaten kom tillbaka. Detta trots ett tråkigt besked. Avas tränare, som hon har haft sedan hon började med karate i Väsby karateklubb, Johan Ossa, insjuknade i cancer och fick lämna karaten för ett tag.

– Johan var en av de första som grattade mig till guldet, han är stolt över mig vilket gör mig väldigt glad. Jag vann detta till hans ära och jag har honom att tacka för allt, säger hon.

Efter SM i våras har Ava även hunnit tävla på VM där hon vann en silvermedalj. Och nu var det dags för EM i Irland där hon tävlade fighting i 55 kilosklassen, vilket egentligen är en viktklass högre än den hon hör hemma i.

I fightinggrenen blev det brons och guldet bärgades i kata, som är ett förbestämt rörelsemönster utövarna ska genomföra framför domare.

Ava Ghobadi, Karate, Upplands Väsby, EM-guld

ANNONS

Nya mål

Ava siktar högt. Knappt har EM-medaljen hunnit kallna förrän hon siktar mot nya mål. Närmast blickar hon mot nästa års SM och EM. Där ska nya medaljer bärgas. Men långt där borta bakom mängder av kommande tävlingar ligger hennes största mål. Att komma till OS år 2024 i Paris.

– Först och främst måste jag komma med i seniorlandslaget och prestera bra. Och just nu går det bra så det är bara att ligga i. Det är tufft och jag har knappt någon fritid, säger hon.

När Ava inte tränar, vilket hon gör fem dagar i veckan, är hon instruktör för andra karateutövare på Väsby karateklubb. Dessutom pluggar hon natur natur på Väsbys nya gymnasium och jobbar extra på McDonalds.

Att vara tävlingsaktiv kostar en del och Ava behöver dessutom leta sponsorer för att ha råd att åka på tävlingarna. Det sliter också på hennes psyke.

– Risken är att man blir utsliten men det roligaste är resultaten och jag ser att man verkligen lyckas. All tid jag lägger ner ger resultat.

Fakta

Ava Ghobadi

Ålder: 18

Bor: Bollstanäs

Sysselsättning: Pluggar på gymnasium och jobbar på McDonalds

Aktuell med: EM-guld i karate