Upplands-Bro föll i SM-finalen

futsal
Joakim Bengtsson går igenom matchtaktiken. Det är diamantformation som gäller.
Anthony Tikkanen gör 2-0 målet i matchen mot Minerva.
Anthony Tikkanen gör 2-0 målet i matchen mot Minerva.
Wilondja Fataki i en målsituation. Han gjorde två mål i den första matchen.
Wilondja Fataki i en målsituation. Han gjorde två mål i den första matchen.
SM-finalen i futsal för gymnasieskolor avgjordes under onsdagen i Kungsängens sporthall där Upplands-Bro gymnasiet tog silver.

Kungsängens sporthall är fylld med musik och tjugotalet gymnasieelever värmer upp genom att passa runt bollen med tricksiga rörelser. Det svenska mästerskapet i futsal för gymnasieskolor ska precis avgöras och Upplands-Brogymnasiet är arrangörer av finalomgången. Tre lag har kvalificerat sig till finalen, förutom Upplands-Bros gymnasium spelar även Minerva gymnasium från Umeå och Elof Lindälvs gymnasium från Kungsbacka.

– Det här är en rolig sak att vara med i. Vi tävlar mycket i alla sporter och de här killarna spelar i olika klubbar och är väldigt duktiga. Vi får se hur långt det räcker, säger idrottsläraren och lagets tränare Joakim Bengtsson och pillar med tekniken till resultattavlan.

Började bra

I finalserien spelar alla mot varandra en gång vilket innebär två matcher per lag. Fyra utespelare och en målvakt får vara på planen samtidigt och de kan byta när som helst. Det började bra för de vinröda spelarna i Upplands-Bro. Riktigt bra.

I den första matchen spelar Upplands-Bro mot Minerva och vinner med 5-1 efter bland annat två mål av Wilondja Fataki och ett frisparksmål av Mujtaba Ibrahim som till och med Ronaldo skulle bli avundsjuk på.

”Nu kan jag säga till mina framtida barn att jag har gjort mål i en SM-final”

Anthony Tikkanen som till vardags spelar för Bro IK där han även är tränare för de yngre förmågorna gjorde också ett mål i matchen. Han fick till ett skott som letade sig upp i krysset.

– Det är jätteroligt att vi är med och spelar och nu kan jag säga till mina framtida barn att jag har gjort mål i en SM-final, säger Anthony och skrattar.

Avgörande match

I den sista och helt avgörande matchen ställs Upplands-Bro mot Elof Lindälvs gymnasium från Kungsbacka. En seger där och spelarna kan kalla sig för svenska mästare. Nu blev det istället platt fall redan från start och de vinröda kunde inte repa sig från den tunga starten.

– Vi hamnade helt fel i försvaret och innan det hade gått sex minuter ligger vi under med 3-0. Det klarade vi inte att vända och förlorar till slut med 4-1. Matchen var över innan den började och grabbarna är besvikna. Elof Lindälv var bättre helt enkelt och ett silver är inte fy skam, säger tränaren Joakim Bengtsson.

Tyngsta matchen att förlora

Joakim poängterar att på skolnivå är det viktigt att det råder en fin anda runt matcher och han pratar med laget ofta om språkbruk och fair play. En annan sak är att studierna måste skötas. Under de första omgångarna misskötte en av spelarna skolan och hade mycket frånvarotimmar, då fick han inte vara med att spela. När det förbättrades var han välkommen i laget igen.

Upplands-Bro förlorade bara en match under hela SM-spelet. Kanske var det den tyngsta matchen att förlora.

Läs mer

Upplands-Bro gymnasiet i SM-final i futsal