Urstarkt Huddinge har ännu mer att ge

Fredrik Mälberg är mycket nöjd med sitt Huddinge i allettan och menar att formen ska vara i stigande inför kvalserien till allsvenskan.
Fredrik Mälberg är mycket nöjd med sitt Huddinge i allettan och menar att formen ska vara i stigande inför kvalserien till allsvenskan.
Huddinge vann senast mot Lindlöven, 6–1.
Huddinge vann senast mot Lindlöven, 6–1.
Huddinge gör sin bästa säsong i allettan sedan Fredrik Mälbergs debutår som tränare.

Ändå ska laget ha sin starkaste säsongsperiod kvar.

I grundserien av division 1D blev Huddinge distanserat av Visby/Roma och Nyköping med 16 respektive 15 poäng. Men i allettan har bara gotlänningarna förmått haka på Huddingelaget. Två poäng skiljer.

– Hockey är inget hokus pokus. Starkaste laget vinner om det laget dessutom har motivation, säger Fredrik Mälberg.

– Hela truppen, hela organisationen, är mer engagerade nu än i höstas, fortsätter han.

Han förklarar förlusterna mot Järfälla, Nacka och Botkyrka i grundserien med att laget begick misstag som har att göra med brister i motivationen.

Asplöven gör det hyggligt i allsvenskan. För ett år sedan var Huddinge nära att spela bort Haparandaklubben i play off 2. I vår ska Huddinge längre – ”spela kvalserien”.

Inför säsongen satte styrelsen upp ”allsvenskan inom tre år” som mål. Mälberg ser ingen anledning att ändra målsättningen.

– Det snackas så mycket om hur bra lagen i södra allettan är. Ännu mer om hur dålig vår ordinarie ”SL-serie” är. Jag köper det inte. Bara för att Vita Hästen, Kallinge-Ronneby och andra lag har helt andra publiksiffror än vi har är de inte bättre hockeylag.

Mälberg blir eldfängd ju mer han pratar. Han tror starkt på sitt manskap och räknar med att HIK kommer att vara bäst i säsongens sista tredjedel.

– Jag har lyssnat på vad de andra lagen haft för upplägg, och inget av dem tränar mer och bättre än vi från april till mars. Vår filosofi är att vi aldrig ska falla på att vi inte orkar mest.

Han skapar ett recept av truppens fina ingredienser och endast en liten gardering sipprar ut.

– Möjligen har vi lite brist på erfarenhet.

Att det blir kval stod klart i och med 8–1 mot Åker/Strängnäs förra helgen. Det var för övrigt tionde matchen utan förlust under ordinarie tid i allettan. Nummer elva och tolv i sviten kom gångna helgen mot Visby/Roma, 5–4 i sudden death och 6–1 mot Lindlöven.

Frågan som återstår inför de två slutomgångarna i allettan är om Huddinge kan slippa play off.

– Vinner vi mellersta allettan går vi direkt till kvalserien utan play off-kval. Det är målet, även om det innebär att vi blir utan tävlingsmatcher i två–tre veckor, säger Fredrik Mälberg bestämt.

Fakta

Huddinges jakt mot allsvenskan

2008/09: Slutade på 14:e plats i allsvenska grundserien. Åkte ner i division 1 efter att ha blivit fyra i allsvenska kvalserien (Örebro och Tingsryd gick upp).

2009/10: Vann division 1D och slogs ut i play off 3 av Olofström, 0–2 i matcher.

2010/11: Vann allettan. Slog ut Kiruna i play off 3 med 2–0 i matcher. Slutade fyra i allsvenska kvalserien (Troja/Ljungby och Tingsryd gick upp).

2011/12: Missade allettan. Vann division 1D fortsättningsserien. Slog ut Hudikvsvall i play off 1, 2–1 i matcher. Försvann i play off 2, 1–2 i matcher mot Asplöven.