ANNONS

Ursviks motionsspår bland de bästa i Sverige

Oskar och Philip, från Skåne respektive Blekinge, är orienterare och hängivna löpare.
Philip och Oskar, från Blekinge respektive Skåne, är orienterare och hängivna löpare.
I tre månader reste Philip Persson och Oskar Jensen runt och testade motionsspår i Sveriges alla 290 kommuner. Nu presenterar de en topplista över landets 100 bästa spår. Topp tio avslöjas i dag – och Ursvik finns på en stark fjärdeplats.
ANNONS

– Hemligheten ligger i den intima relationen mellan stad och skog. Stadsdelar som Kista, Rinkeby och givetvis Ursvik kryper tätt inpå skogen. Spårstarten ligger strax intill Enköpingsvägen och bara läget tillåter mängder av både Stockholmsbor och tillfälliga besökare att enkelt hitta hit, säger Oskar Jensen.

Det var från juli till september i fjol som Oskar och Philip åkte runt och testsprang 313 spår, minst ett i varje kommun i landet.

Sprang 237,5 mil

– Vi hade gjort en del research innan. Ambitionen var att hitta det bästa spåret i varje kommun, säger Oskar.

De åkte runt i bil, totalt 1 774 mil, och sprang 237,5 mil sammanlagt. Under tiden antecknade de och fotograferade flitigt för att kunna göra en topplista och kora Sveriges allra bästa motionsspår.

– Vi funderade en del på vad som egentligen är ett bra motionsspår, säger Oskar.

Fem huvudkriterier

Till slut enades de om fem huvudkriterier:

* Naturen. Hur unik, varierad och naturskön den är, och hur nära naturen man kommer.

* Framkomligheten.

* Anläggningen. Standard på duschar, bastu, utegym med mera.

ANNONS

* Spåret. Skyltning och eventuella unika kvaliteter.

* Utbud. Hur många unika kilometer som finns och variation i distanser, underlag och hur kuperad banan är.

Nedräkning från plats 100

Nu är topplistan för de 100 bästa spåren klar och de senaste månaderna har en nedräkning från plats 100 till 11 skett på www.motionsspar.blogspot.se och på facebook. I dag torsdag avslöjas de tio bästa, men de kommer under de närmaste veckorna att redovisas mer utförligt.

– Vi ska presentera ett spår i veckan och samtidigt publicera lite hedersomnämnanden och sådant, säger Philip.

Nära en pallplats

Klart är i alla fall att Skutberget i Karlstad tog hem förstaplatsen, med Idre fjäll i Älvdalen som tvåa och Bokskogen i Svedala på tredje plats. Precis utanför pallen, men bäst i Stockholms län, placerade sig alltså Ursviks motionsgård.

Oskar och Philip lyfter fram själva spåren som eskalerar i tuffhet från den kortaste småkuperade 2,5.an till det beryktade ”bitvis vråltuffa” Xtremespåret på 15 kilometer. De uppskattar även att motionsgården erbjuder både gym och omklädningsrum för ”en nätt summa”. Men det som verkligen får Oskar och Philip på fall är något annat.

”Stad och skog blir ett”

”Som många andra av regionens naturområden präglas Ursvik av branta kullar med ljuvlig hällmarkstallskog på toppen, men till skillnad mot många andra Stockholmsspår är det inte den skarpa kontrasten mellan storstad och orörd skog som imponerar – snarare är det hur de två motsatserna tycks flyta samman och omge motionsspåren med en dynamik helt utan motstycke. Stad och skog blir ett, och vi har första parkett”, skriver de i sin motivering.

Stockholm har levererat

Ursviks motionsspår är alltså bäst i Stockholms län, enligt Oskars och Philips grundliga rankning. Men Stockholm som helhet har imponerat. Tidigare har elva andra motionsspår i länet presenterats, från Rösjöskogen i Sollentuna på plats 100 till Hellasgården i Nacka på plats 11.

– Det finns otroligt många motionsspår och vi har besökt över 300 som redan de var resultatet av en rejäl utgallring, så det är verkligen bra bara att vara med på topp 100-listan. Vi hade väldigt högt ställda förväntningar på Stockholm, och de infriades. En sak som är unik för Stockholm är de gröna kilarna. I andra kommuner ute i landet har det inte funnits behovet att medvetet spara grönområden mellan motorvägarna på det sättet, säger Oskar.

Fakta

De bästa spåren i Stockholm

Totalt tolv spår i Stockholms län tog sig in på Philip Perssons och Oskar Jensens lista över Sveriges 100 bästa motionsspår:

4 – Ursvik, Sundbyberg.

11 – Hellasgården, Nacka.

12 – Lida, Botkyrka.

31 – Grönsta Gärde, Lidingö.

35 – Skavlöten, Täby.

58 – Alby friluftsgård, Tyresö

62 – Jungfrusund, Ekerö

64 – Tyresta by, Haninge

73 – Runbyspåren, Upplands Väsby

79 – Granskog, Järfälla

90 – Gömmareskogen, Huddinge

100 – Rösjöskogen, Sollentuna

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.