Usama går en sista match i stålburen

Teknikträning på Svea Muay Thai står på schemat för dagen. De senaste månaderna har Usama tränat cirka 25 timmar i veckan – sparring, fys, löpning, rehab och yoga – men nu har han börjat dra ner på de hårda passen.
Teknikträning på Svea Muay Thai står på schemat för dagen. De senaste månaderna har Usama tränat cirka 25 timmar i veckan – sparring, fys, löpning, rehab och yoga – men nu har han börjat dra ner på de hårda passen.
I månader har Usama Aziz levt sitt liv med ett enda syfte. 41-åringen ska gå optimalt förberedd in i MMA-buren på lördag då han går karriär­ens sista match. Och han ska lämna den med högt huvud.

– När jag går av ska jag känna från hjärtat att ”fan vad det här var bra”. Troligtvis har jag vunnit matchen då, men jag har inga visuella bilder av min hand i luften. Det viktiga är att jag känner mig nöjd med min insats.

Usama Aziz har sovit länge och efter en lugn förmiddag promenerat från sin lägenhet vid Sofia kyrka ner till Svea Muay Thai på Bondegatan.

– Jag har dragit ner på både arbete och socialt liv. Sedan i juli har jag inte jobbat. Hela min dag anpassas efter träningen. Jag vill kunna pressa kroppen mer än den egentligen klarar, då är återhämtningen med sömn och vila extremt viktig, särkilt nu i min ålder.

Usama Aziz har en lång karriär bakom sig att jämföra med. Han har deltagit i två OS som brottare, sadlat om till boxare och blivit landslagsman även där, innan han gav sig på MMA för sju år sedan.

Men nu har han inte gått en match sedan oktober 2010 då han förlorade mot Joachim ”Hellboy” Hansen. Det blev ett vägskäl.

– Jag har alltid tränat för att bli bäst, tävlat för att bli bäst. Det har varit min dröm. Hade jag slagit Hansen, som var rankad 5:a i världen, hade jag kunnat få bättre erbjudanden. Men jag förlorade och då blev det en för lång resa tillbaka upp.

Usamas fajt på lördag är huvudmatchen i galan Superior Challenge 9 i Göteborg. Det var där han växte upp och det bidrog till att han tackade ja till matchen och bestämde sig för att den ska bli hans sista.

Motståndare är den hårdslående­ amerikanen Jens ”Little Evil” Pulver. Inför matchen har Usama medverkat som en av tre MMA-fajters i dokumentären ”Slå han på käften” i SVT Play. Där frågar han MMA-instruktören Waldo Zapata om Pulver, och Zapata låter närmast orolig då han beskriver Usamas motståndare.

– Han är ett djur, ett monster, som går i gång på lagligt våld. Han vill slå för länge, för mycket och för hårt, säger han.

Men Usama tycker att matchningen är bra.

– Pulver är meriterad – han har haft bältet i UFC, det säger ganska mycket – men han är också mer på väg ut än på väg in.

Den egna mästardrömmen gav Usama alltså upp efter matchen mot Hansen för tre år sedan. Fajten på lördag handlar om något annat än den där strävan att bli bäst, som förföljt Usama i över 30 år.

– Jag vill sätta allt på prov en sista gång. Avsluta starkt och sedan gå vidare i livet.

Usama är säker på att han aldrig kommer att sluta träna, men livet som elitidrottsman är snart över.

– Jag vet inte hur det blir. Det faller nog på plats efter matchen. Jag kommer nog att ta hand om mig själv och leva mer familjeliv.

Fakta

Följ Usama i SVT-dokumentären ”Slå han på käften”

Namn: Usama Aziz.

Ålder: 41 år.

Bor: Södermalm.

Yrke: Egen företagare inom.

Meriter: Varit med i två OS i brottning, gjort två landskamper i boxning, rankad etta i Europa i MMA 2010.

Fajternamn: ”Jag kallades Uzi när jag boxades, lite för mitt namn och lite för att jag hade snabba nävar – som ett maskin­gevär. Själv föredrar jag Usama.”

Aktuell: Gör sin sista match i karriären på lördag då han möter Jens Pulver i galan Superior Challenge 9. Medverkar som ”veteranen” i dokumentären ”Slå han på käften” som följer tre MMA-kämpar i olika skeden av sina karriärer, sänds i åtta avsnitt på SVT Play.