Utan pass kommer inte Ali till OS i Rio

Ali Rezai vägrar att ge upp kampen om att få svenskt medborgarskap och få boxas för Sverige i OS i Rio 2016.
Ali Rezai vägrar att ge upp kampen om att få svenskt medborgarskap och få boxas för Sverige i OS i Rio 2016.
Ali Rezai är tillbaka i boxningsringen igen efter en tids depression.

20-åringen satsar nu hårt på att vinna SM, få svenskt pass, och bli uttagen till OS i Rio 2016.

Det är inte många som satsar lika målmedvetet på att lyckas i sin sport som 20-årige Ali Rezai från Svartbäcken. Han tränar fem pass i veckan med Fredrika Bremergymnasiets boxningsakademi plus fyra pass med den lokala klubben Haninge BK.

– Och så kör jag två, tre gånger i veckan på egen hand. Då blir det mycket löpning.

Ali Rezai säger att boxning är hans liv. Det närmaste stora målet är att vinna SM-guld i 52-kilosklassen i Tidaholm i maj.

Då kanske, kanske hans hopp om att bli svensk medborgare kan bli verklighet. Med ett svenskt pass på fickan får Ali boxas i EM och VM senare i år. Bra insatser där kan bädda för en plats i OS i Rio 2016.

– Jag har sökt svenskt medborgarskap i flera år. Hittills har jag sprungit in i väggen, men jag hoppas verkligen att hitta en dörr.

Efter motgångarna berättar Ali att han blev deprimerad och mest låg hemma i sängen.

– Efter mitt SM-guld 2012 tappade jag motivationen och lade av med boxning. Men jag har fått mycket stöd av min fosterfamilj, och i somras bestämde jag mig för att satsa ordentligt igen.

Ali tog sig till Sverige som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan 2008. Han hamnade hos en fosterfamilj i Malmberget, och kom i kontakt med boxning tack vare ”låtsasbrorsan” Peter. Flykten till Sverige var lång och dramatisk.

– Det var krig överallt i Afghanistan och jag var rädd. Först hamnade jag i Iran och sedan i Grekland. Det var inget bra liv där. Till sist blev jag insmugglad till Sverige och Malmberget sedan jag legat i 36 timmar i en låda under en lastbil. Jag tittade på en karta och trodde att Malmberget var världens ände.

Men Ali trivdes i snön och kylan. Det blev ändå en flytt till Stockholm med fosterfamiljen som ville ge Ali en ärlig chans att utvecklas som boxare i huvudstaden. Första klubbadress var Narva BK, och nu tävlar han alltså för Haninge BK. Ali har permanent uppehållstillstånd. Problemet är att han inte kan visa upp ett giltigt pass eller id-kort från Afghanistan.

– Det gick inte att få i Afghanistan där inte mycket fungerade.

Utan styrkt identitet tvingas en flykting vänta i åtta är för svenskt medborgarskap. Annars skulle det ha tagit fem år, och då skulle Ali redan ha det eftertraktade passet.

OS-året 2016 har det gått åtta år sedan Ali Rezai kom till Sverige. Men för att åka till Rio behöver man göra bra resultat på EM och VM, och i dagsläget får inte Ali vara med i internationella mästerskap. Han har sökt dispens för att som elitidrottare kunna behandlas snabbare, men hittills har det varit kalla handen. Han ska göra nya försök.

– Jag är ju bara 20 år och har hela livet framför mig.

OS 2020 är det OS i Tokyo.

Fakta

Bor med fosterfamilj i Svartbäcken

Namn: Ali Rezai.

Ålder: 20 år.

Bor: Med sin fosterfamilj i Svartbäcken.

Aktuell: Kämpar hårt för att bli svensk medborgare och få tävla i OS i Rio 2016.

Viktklass: 52 kilo.

Klubb: Haninge BK.

Pluggar: Sista året på Fredrika Bremergymnasiets boxnings­akademi.

Gillar: Att chilla eller spela snooker.