Utdragen dramatik om plats i SM-final

I söndags kväll var Tyresö Royal Crowns klart för SM-final i amerikansk fotboll. Semifinalmotståndaren Örebro hade diskats för att ha använt olicensierade spelare.

Men Örebros överklagan mot diskningen gick igenom, och därmed har Tyresö spelat färdigt för i år.

Helgen blev milt utryckt dramatisk för Tyresö Royal Crowns och lagets supportrar som slets mellan hopp och förtvivlan.

800 åskådare hade kommit till Tyresövallen i lördags för att se Tyresö möta Örebro Black Knights i SM-semifinal i amerikansk fotboll. Hemmalaget var favorit- tippat eftersom man vunnit serien efter tio raka segrar.

Men Örebro vann med 28–25. Tyresö hade chansen att kvittera i slutskedet genom ett field goal som ger tre poäng, men det blev en miss.

Dagen därpå var läget helt annorlunda. Plötsligt var Tyresö i SM-final och skulle möta Carlstad Crusaders i Uppsala den 6 september.

– Spelare, ledare och fans var förvirrade. Alla undrade vi vad som egentligen hände, säger Tyresös huvudcoach Andreas Ehrenreich.

Det uppdagades att Örebro använt sig av ett par spelare från klubbens U19-lag. Örebro hade ansökt om dispens hos förbundet, men fått nej två gånger. Örebro lät dem ändå spela trots att de var olicensierade.

Förbundets tävlingsutskott valde då att diska Örebro och ge Tyresö segern med 1–0. Andreas Ehrenreich tog emot beslutet med blandade känslor.

– Sportsligt sett tycker jag att Örebro ska ha sin finalplats. Men om vi tackar nej till att ta deras plats i finalen räknas det som walk over, och då blir det tvångsnedflyttning. Det blir pannkaka hur vi än vrider och vänder på det.

Natten till i måndags hade förbundsledningen telefonkonferens med samtliga klubbar från superserien. Klubbarna skulle vara rådgivande, och sedan skulle tävlingsutskottet fatta ett slutgiltigt beslut.

– Min klubb rekommenderade att regelverket skulle följas, säger Ehrenreich.

Beslutet blev att Örebro Black Knights trots allt tilldömdes segern, och är alltså klart för SM-final. Dock var såväl klubbar som tävlingsutskott oeniga.

– Det är ett policyproblem när man inte följer regelverket, säger Andreas Ehrenreich. Nu blir ju reglerna mer som en rekommendation.

Tänker ni överklaga till Riksidrottsnämnden?

– Nej, rent sportsligt sett tycker jag att beslutet var rätt, vi fick ju stryk av Örebro. Däremot kan jag ha synpunkter på att Örebros agerande att använda spelare utan licens inte är riktigt okej.

Tyresö Royal Crowns har alltså spelat färdigt för säsongen.

– Nu knyter vi näven. Redan nästa vecka börjar vi förbereda oss för nästa säsong.

Vem vinner SM-finalen på söndag?

– Carlstad.

Fakta

Örebro och Carlstad slåss om guldet

Tyresö Royal Crowns förlorade SM-semifinalen mot Örebro Black Knights med 25–28 hemma i lördags.

När det visade sig att Örebro använt olicensierade spelare tilldömdes Tyresö segern med 1–0.

Örebro överklagade, och ett oenigt tävlingsutskott på förbundet beslutade att bifalla överklagan.

Tyresö har spelat färdigt. I SM-finalen den 6 september möts Örebro och Carlstad.