ANNONS

Täby FK:s unga utmanar de stora elitklubbarna

Täby FK U17
Täby FK:s U17-lag i en match på Tibblevallen. Laget har vunnit 14 av 22 seriematcher i år.
Täby FK U19
Blåsvarta Täby FK:s U19-lag i segermatchen mot Vasalunds IF hemma på Tibblevallen.
Konkurrenterna är elitklubbar – Hammarby, AIK, Djurgården, BP med flera – med helt andra förutsättningar och ekonomiska muskler. Ändå är Täby FK på väg att ta sig till slutspel, som ett av Sveriges fyra bästa lag, i Allsvenskan för både U19 och U17.
ANNONS

– Ända sedan vi startade vår akademiverksamhet för några år sedan har vi känt att vi kan utmana och slå de här lagen. Nu gör U19 sitt fjärde år i Allsvenskan U17 gör sitt tredje – och båda lagen gör sin bästa säsong hittills där, säger Martin Sundgren, akademichef och sportsligt ansvarig för 10-åringar och upp till A-laget i Täby FK.

I U19 Allsvenskan Norra ligger Täby FK trea, endast en poäng bakom tvåan AIK, när fyra omgångar återstår.

I U17 är läget ännu bättre. Täby FK ligger tvåa bakom Hammarby, en poäng före trean Djurgården, när 22 av 26 omgångar har spelats.

Täby FK U17

Täby FK U17, i blåsvart, har gjort flest mål (65) av alla lag i Allsvenskan Norra.

”Vi är en amatörklubb”

Ettan och tvåan går till slutspel tillsammans med de två bästa från Allsvenskan Södra, och Täby FK har alltså goda chanser med både U19 och U17. Detta trots att konkurrenterna tillhör Svensk Elitfotboll, SEF, och får pengar därifrån.

– De har helt andra förutsättningar, bland annat kan de ha heltidsanställda tränare. Vi är en amatörklubb, säger Martin Sundgren.

En annan skillnad är att storklubbarna har spelare från hela länet, och även utanför, medan en klar majoritet av spelarna I Täby FK är från Täby.

ANNONS

Lokal förankring

– Ja, det är väldigt lokalt. Det kan komma spelare som inte tog en plats i en annan akademi, men de absolut flesta är från Täby, säger Martin Sundgren.

En orsak till att Täby FK ändå kan konkurrera med elitklubbarna är att alla lagen i klubben arbetar på samma sätt sedan ett par år tillbaka, förklarar Martin Sundgren.

– Vi använder samma spelsätt i alla lag, tränar på samma sätt med samma innehåll och metoder, har samma fys, och har samma retorik. Nu börjar det ge resultat i form av segrar.

Disciplin utanför utanför planen

En annan framgångsfaktor är att klubben har arbetet med något som Martin Sundgren anser att det slarvas med på många andra håll i dag.

– Vi har spelare som är disciplinerade även utanför planen. De kommer i tid, de har rätt utrustning med sig, de är ödmjuka, de sover och äter rätt. Allt sådant ger en bra grund för att kunna träna fotboll på ett bra sätt.

Målet med akademiverksamheten är att få fram spelare från de egna leden till A-laget. Och även här ligger Täby FK långt framme. I senaste A-lagstruppen hade 12 av 18 spelare representerat Täby FK i U19. Målet är att det ska vara 75 procent, och det kommer att uppnås nästa år tror Martin Sundgren.

Täby FK U19

Sex av spelarna i Täby FK:s U19-lag, här i en U19-match mot Vasalunds IF, spelar kontinuerligt med klubbens herrlag i division 3.

– Ja, vi har sex spelare i dagens U19-lag som kontinuerligt är uppe och spelar med herrlaget och gör otrolig nytta där.

A-laget leder division 3

Med två omgångar kvar är A-laget serieledare i division 3 östra Svealand, en poäng före Enköpings SK.

– Målet är att gå upp i division 2. Vi har U19 på absolut högsta nivå i Sverige, därför är division 3 för lågt. Vi vill att våra U19-spelare ska kunna fortsätta i vårt A-lag i division 2, eller kanske ännu högre.

Siktar klubben ännu högre än division 2?

– Vi får se. Vi är en amatörklubb som satsar på att utbilda våra egna spelare och ska vi kunna göra det så kan vi inte ligga för högt upp. På sikt kanske division 1, men inte högre än så. Vi vill inte göra samma resa som IK Frej.

Fakta

A-lag, U19 och U17 slåss i toppen

Täby FK bildades för några år sedan då Täby IS och IFK Täby slogs ihop.

I dag är man en av Sveriges största fotbollsklubbar med 51 knattelag, 27 pojklag, 14 flicklag, 8 akademilag, herrlag och damlag.

Herrlaget leder division 3 östra Sveland med två omgångar kvar. Nästa match är Riala GoIF borta på lördag och i sista matchen väntar IFK Österåker hemma den 1 oktober.

Damlaget kommer att hamna på fjärde plats i division 1 norra Svealand, det är klart trots att två omgångar återstår.

U19-laget ligger trea i Allsvenskan Norra när fyra omgångar återstår. Närmast väntar mittenlaget Örebro SK hemma på Tibblevallen på söndag.

U17-laget är tabelltvåa i Allsvenskan Norra. Fyra omgångar är kvar även där. Nästa hemmamatch är mot serieledande Hammarby den 30 september.

De två bästa lagen i Allsvenskan Norra går till slutspel mot de två bästa från Allsvenskan Södra – i nuläget Elfsborg och IFK Göteborg i U19 respektive Elfsborg och Malmö FF i U17.

ANNONS