Utrensning på Huddinge Hockeys gubbhylla

Huddinge hockeys styrelse skall efter styrelsebeslut bestå av minst 25 procent kvinnor. - Björkängshallen Fr.v , Peter Hellsås. Minna Vendel Auinger, Sara Ridderlund, Emelie Swartz , Stefan Bengtsson.
Peter Hellsås, Minna Vendel Auinger, Sara Ridderlund, Emelie Swartz och Stefan Bengtsson.
Huddinge hockeys styrelse skall efter styrelsebeslut bestå av minst 25 procent kvinnor. - Björkängshallen Fr.v , Peter Hellsås. Minna Vendel Auinger, Sara Ridderlund, Emelie Swartz , Stefan Bengtsson.
Minna Vendel Auinger, Peter Hellsås, Sara Ridderlund, Stefan Bengtsson och Emelie Swartz.
Huddinge Hockeys styrelse består till 100 procent av män.
Men nu blåser förändringens vindar. Klubben har beslutat om garanterad kvinnorepresentation.

När Huddinge Hockeys styrelse sammanträder är det rena rama gubbhyllan. Samtliga sex ledamöter plus två suppleanter är män.

Men nu har förändringens vindar börjat blåsa, och det rejält.

I ett extra årsmöte den 23 augusti togs beslutet att klubben ska ha inskrivet i stadgarna att det ska finnas garanterad kvinnorepresentation i styrelsen.

Att ha detta i stadgarna är inte unikt i Idrottssverige, men fortfarande mycket ovanligt.

”Bara positiva effekter”

Stefan Bengtsson är nyvald ordförande i Huddinge Hockey (som även har innebandy på programmet) och initiativtagare till beslutet om garanterad kvinnorepresentation.

– Jag sitter även i Svenska golfförbundets förbundsstyrelse. Där är kvinnorepresentationen bra, och jag har bara sett positiva effekter av detta.

Vad syftar du på?

– Det är bra för utvecklingen av hela verksamheten. Jag menar att kvinnor brukar se mer till individen, och män är mer inriktade på att vinna. Samtalstonen blir en annan och bättre om män och kvinnor arbetar tillsammans.

Mixat möte i ishallen

Normalt sett är det som sagt bara män närvarande när Huddinge Hockey har styrelsemöte, men åtminstone i tisdags morse var det mixat. Runt bordet i kansliet i Björkängshallen satt tre kvinnor och två män för att bland annat diskutera jämställdhetsfrågor.

Förutom Stefan Bengtsson handlade det om Minna Vendel Auinger, spelare i klubbens damlag i innebandy och medlem i innebandyrådet, Sara Ridderlund, flick- och damansvarig ishockey, Emelie Swartz, lagledare i P06-gänget i ishockey, samt klubbchefen Peter Hellsås.

Kön ej före kompetens

Minna Vendel Auinger håller med Stefan Bengtsson om att samtalstonen blir en annan när män tillsammans med  kvinnor för diskussioner.

– Ja, absolut. Män talar annars mer om prestationer och hur viktigt det är att vinna, kvinnor pratar mer om välvilja.

Hon håller inte med om att beslutet om garanterad kvinnorepresentation i styrelsen skulle handla om att kön går före kompetens.

– Det finns självklart lika stor kompetens hos kvinnor som hos män i vår klubb. Det handlar om att få fram detta, och därför är beslutet bra.

Har du funderat på att kandidera till styrelsen?

– Ja, det kan jag tänka mig.

Emelie Swartz säger att det är viktigt med fler kvinnor i idrottsföreningars styrelser.

–Det är viktigt med kvinnliga förebilder. Men det kommer inte av sig själv, det gäller att jobba för att skapa förändringar.

Fakta

Medelålders män tar störst plats

”Vem håller i klubban?” är en rapport publicerad 2016 av den statliga organisationen Centrum för idrottsforskning.

6 325 idrottsföreningar svarade på hur det såg ut med köns- och åldersfördelningen i styrelsen.

Det visade sig att styrelserna totalt sett består av 63 procent män och 37 procent kvinnor.

Kärntruppen i styrelserna består av medelålders män. Endast en fjärdedel av föreningarna har en ung person under 25 år i sin styrelse.

Om man ser på de tio största idrotterna har åtta stycken en majoritet män i styrelserna. Högst siffra har tennis med 74 procent män. Kvinnor dominerar endast i ridsport (80 procent) och gymnastik (68 procent).

Källa: Centrum för idrottsforskning