Tio utvalda ska springa genom hela skärgården

Nicholas med löparpolarna Saskia Riserus och Johan Ruster på Runmarö, en av öarna i SMIR.
Nicholas med löparpolarna Saskia Riserus och Johan Ruster på Runmarö, en av öarna i SMIR.
Tio utvalda löpare ska göra det ingen tidigare har gjort. Den 27 juli springer de genom Stockholms skärgård, från norra Arholma till södra Utö, på en och samma dag. Nästa år ska fler få delta i det uppemot 65 kilometer långa loppet.

– Det började som en tokig idé jag fick efter att ha genomfört Amfibiemannen, en swimruntävling med mycket löpning på Arholma. Jag fick mersmak för att springa och upptäcka fler öar i skärgården, inte bara Runmarö där jag själv håller till på somrarna, säger Nicholas Roman, grundare och ansvarig för det nya loppet SMIR, Stockholm Multi Island Run.

Starten går på Arholma klockan 9.45 och målet på södra Utö beräknas löparna nå cirka tio timmar senare. Då har de även sprungit på Blidö, Möja, Runmarö, Nämdö och Ornö – totalt kan det bli 65 kilometer, lite beroende på vilken väg de väljer på öarna.

Taxibåt mellan öarna

Mellan varje etapp samlas löparna ihop och åker vidare till nästa ö i den chartrade taxibåten DOC, känd från tv-serien Skärgårdsdoktorn.

På båten finns Nicholas fru Lovisa Roman som är projektledare och tävlingsledare för premiären av SMIR.

– Jag har vant mig vid alla galna idéer och lopp Nicholas drar igång och anordnar så det är bara kul att kunna hänga med på detta, säger hon.

”The Original 10” första året

Första året är loppet bara öppet för tio utvalda personer.

– Det är ”the Original 10”. Tanken är att skapa lite mystik kring loppet, medger Nicholas. Och så vill jag testa att allt funkar, jag är ju själv en av de tio, innan vi gör det större.

Nicholas Roman

Nicholas Roman under en löprunda på Runmarö där han och familjen har sommarhus.

De tio utvalda har handplockats bland många ansökningar, och inte enbart på meriter utan snarare utifrån personlighet, berättar Nicholas. Löparna tävlar i par, två i varje, och redan i år finns herrlag, damlag och mixedlag med.

– Som utövare av swimrun älskar jag att genomföra lopp i lag, säger han.

Middag och party på kvällen

De fem lagen beräknas nå Utö lite före klockan 20. Målgång sker cirka 1 kilometer före Utö Värdshus så att de sedan kan jogga in i hamnen som en gemensam grupp.

– Då blir det en välförtjänt after-run-middag på värdshuset. Jag tror och hoppas att det finns energi kvar i kroppen för lite dans och party, säger Nicholas.

Årets SMIR är alltså ett slags test. En större lansering sker nästa år då 50 lag – även då utvalda utifrån meriter, personlighet och egen motivering i ansökan – kommer att få delta.

Kanske ett ännu extremare lopp

Eventuellt blir det 2018 även en SMIR Extreme, ett lopp i motsatt riktning under natten, och i så fall finns det plats för ytterligare lag.

– Nästa år går loppet tidigare i juli så det är bara mörkt en timme, näst intill midnattssol. Tänk dig en tysk trail-löpare som får chansen att springa hela Stockholm skärgård och uppleva både solnedgång och soluppgång och kanske se en älg. Det skulle vara en världsunik upplevelse, säger Nicholas.

Hoppas folk på öarna hejar

Han berättar att ett mål med loppet är just det, att skapa en speciell upplevelse och locka många nya besökare – både från Sverige och utlandet – till Stockholms skärgård.

– Vi hoppas också att folk på öarna sluter upp och kommer och hejar. Det kan bli en stor grej av det på de olika öarna, säger Nicholas.

Fakta

Hämtning vid Stavsnäs klockan 07

Så här ser de preliminära tiderna ut för premiären av Stockholm Multi Island Run den 27 juli:

1 – Avfärd från uppsamlingsplatsen Stavsnäs klockan 07.00

2 – Start Arholma Nord 09.45

3 – Start Blidö Bromskär 11:15

4 – Start Möja Långvik 13.00

5 – Start Runmarö Långvik 14.15

6 – Start Nämdö Böte 15.30

7 – Start Ornö Söderviken 16.45

8 – Start Utö Näsudden 18.45

9 – Målgång Utö 19:45

Tiderna är ungefärliga och beror givetvis på hur det går för löparna. Även längden på etapperna är ungefärliga då lagen delvis kan välja sin egen väg på öarna. För ett lag kan det bli grusväg eller stig, medan ett annat lag kanske väljer en rakare väg genom skogen. Den totala sträckan för SMIR kan komma att bli 55–65 kilometer.

Den som inte hör till de tio utvalda i SMIR men ändå vill springa i skärgården kan ställa upp i ett annat lopp som Nicholas Roman ordnar, RUNmarö den 23 juli, med distanser upp till en halvmarathon.

Fakta

De fem lagen i SMIR 2017

TEAM Challengize United, herr

Nicholas Roman och Linus Norrbom

Nicholas Roman, 42 år, Sollentuna. En hälsoentreprenör som brinner för att få sina medmänniskor att röra på sig. Driver Challengize och har lanserat flera andra lopp som välgörenhetsloppen Urban Mile, RUNmarö och Spring För Livet med Sollentuna FK.

Linus Norrbom, 43, Sollentuna. Växte upp med idrott och föredrar som gammal orienterare obanad väg framför redan upptrampad stig. Jobbar inom life science. Fäbless för klassisk herrstil och en preferens för långsökta ordvitsar.

TEAM Girl Power, dam

Team girl Power

Elisabet Pärsdotter Westman, 46, Ingarö. Jobbar på heltid med att aktivera och inspirera medmänniskor till ett aktivt och hälsosamt liv. Driver och äger plusPT – alltid utomhus. Älskar Swimrun, har grundat Swimruncupen Stockholm tillsammans med Trispot och tar gärna träningen till helt nya höjder i konceptet Rooftop Training.

Johanna Wallensten, 44, Täby. Passionerad multisportande läkare som kryddar livet med adventure race och swimrun runt om i världen. Forskar om stress och utmattning. Älskar naturen och har helt bojkottat asfalt och intervaller i livet.

TEAM Livsnjutarna, herr

Team Livsnjutarna

Jimmi Storm, 43, Ingarö. Produktchef på Universal Music med passion för musik och uthållighetsidrott. Älskar alla typer av tävlingar, utmaningar och äventyr där helhetsupplevelsen är i fokus.

Michael Lembke, 54, Djursholm. Egenföretagare som tycker att röra på sig utomhus varje dag är lika naturligt som att äta och sova. Idrottsligt en allätare där löpning i nya spännande miljöer är en favorit.

TEAM Lätta fötter, mixed

Team Lätta fötter

Johan Ruster, 37, Nacka. Trafikverksanställd Ironmanpappa till två små. Älskar att vara fysiskt aktiv. En dag utan rörelse är en dålig dag. Sommarhalvårets öppet vatten träning och traillöpning avnjuts på sommarstället på Runmarö.

Erika Hammar, 42, Vasastan. Civilingenjör och glad fritidssportare som gillar mat, motion, fotboll och skidåkning. Före detta västkustbo som nu huserar i Stockholms skärgård och gärna upplever och upptäcker nya platser springandes.

TEAM Pannben, dam

Team Pannben

Ulrika Emegård, 40, Nacka. Projektledande civilekonom från Västkusten som är lika passionerad cyklist som löpare. Älskar nya utmaningar, helst i naturen och tillsammans med vänner.

Jannica Sigurdson, 38, Hägersten. Lärare med två underbara pojkar. Springer gärna långt på både asfalt och i skogen både i regn, snö och solsken. Allra helst på morgonen innan allt vaknar till liv. Försöker att se det positiva i allt och tar mig glatt an nya utmaningar.