Goda vädergudar – Tjejskidan blir av i helgen

Malin Börjesjö
Malin Börjesjö efter segern i Tjejskidan 2015.
Vädergudarna är goda och det står nu klart att Tjejskidan, den enda tävlingen i Stockholm som är seedningsgrundande för Tjejvasan, blir av i Täby konstsnöspår på Arninge golfbana på lördag.

– Ja, vi märkte att kylan skulle hålla i sig och att det finns förutsättningar att spruta snö de närmaste dagarna, säger Paula Lembke, ordförande I Sundbybergs IK skidor som arrangerar tävlingen tillsmmans med Täby IS.

I dag tisdag är sista ordinarie anmälningsdag, men det kommer att gå att göra efteranmälan på plats. Oftast brukar uppemot 300 deltagare ställa upp i Tjejskidan. Hittills är 125 anmälda till årets tävling, men tävlingsledaren Anders Börjesjö tror att många fler kommer att stå på startlinjen på lördag.

– Ja, drygt 50 har anmält sig bara de senaste dagarna. Jag räknar med att det blir åtminstone över 200 som åker, säger han.

Kylan underlättar snöprodunktionen och Anders Börjesjö berättar att man siktar på att göra en ny och längre sträckning än vanligt.

– Vi tänker dra banan bakom kullen och hoppas på att kunna få till 2,4 kilometer spår så att åkarna ska få köra så få varv som möjligt.

Start och mål är vid Arninge golfbana. Klasserna är 5 och 15 kilometer för motionärer, och 15 kilometer tävlingsklass. Alla startar samtidigt, klockan 10, med tävlingsåkarna längst fram.

Bland förhandsfavoriterna i tävlingsklassen finns Sundbybergs IK:s Malin Börjesjö, Anders Börjesjös dotter, som kommer hem från Umeå där hon tränar på Elitskidcentrum.

20-åriga Malin Börjesjö är uppvuxen i Järfälla och har ställt upp i Tjejskidan många gånger. För två år sedan vann hon och i fjol kom hon tvåa.

En annan Sundbybergsåkare att se upp med är 17-åriga Danderydstjejen Eleonora Olsmats.

– Ja, hon har gått bra i vinter. Sedan kan det dyka upp åkare som är extra duktiga på att staka, och de ligger också bra till för det blir mycket stakning. Vi hoppas att det blir bra konkurrens så att vi kan få en riktig tätklunga som gör upp, säger Anders Börjesjö.

Malin Börjesjö har de senaste veckorna lagt upp massor av träningstipd inför Tjejskidan på sin blogg, under vinjetten ”Vägen till Tjejskidan”. Inom de närmaste dagarna har hon lovat att lägga upp ett sista inlägg, inriktat på vallatips.

Mer information om själva tävlingen finns att hitta på Sundbybergs IK:s hemsida.

Klubben skulle även ha arrangerat DM i helgen, den 14 januari, men den tävlingen fick ställas in på grund av snöbrist då den skulle ha gått på natursnö i Brottby i Vallentuna.

– Lite otur för vi hade rekordmånga anmälda, omkring 270 åkare. Det är svårt i Stockholm, konstaterar Anders Börjesjö.

Nu tittar man på andra datum för att kunna genomföra DM. Ny tid och eventuellt ny plats kommer troligen att spikas inom de närmaste dagarna, berättar Anders Börjesjö.