Valde bort Blåvitt för tryggheten i BP

Nicklas Bärkroth var bara 15 år när han gjorde allsvensk debut – mot Brommapojkarna.
Nicklas Bärkroth var bara 15 år när han gjorde allsvensk debut – mot Brommapojkarna.
Nicklas Bärkroth, 21, har spelat seniorfotboll på elitnivå i en tredjedel av sitt liv. I år ska allsvenskans yngste någonsin få BP och den egna karriären att lyfta.

Nicklas Bärkroth tar fart från kanten, rycker förbi en, två försvarare, går in i straffområdet och skjuter tätt utanför målvaktens högra stolpe.

Det är tvåmålsspel i slutskedet av Brommapojkarnas träning i inomhushallen på Spånga IP. Snart väntar ett mindre uppskattat moment.

– Kom igen nu killar! Det är ett helvete nu men det är skönt efteråt!

BP-tränaren Roberth Björknesjö vrålar, manar på och plågar spelarna med intervaller från kortsida till kortsida.

Efteråt rasar nyförvärvet från IFK Göteborg, Nicklas Bärkroth, ihop som en säck luftade läderkulor vid sidlinjen.

– Bärke, nu ska du snacka med Mitt i! Haha. Ge honom någon minut bara, säger tränaren.

Efter utsatt tid är anfallaren på fötter igen och torkar svetten ur pannan.

– Det är lugnt men jag kanske får andas lite mellan replikerna.

Han blev allsvenskans yngste någonsin när han debuterade som 15-åring för IFK Göteborg den 2 september 2007 mot just Brommapojkarna.

Med ”lite blandade känslor” lämnar han Göteborgsklubben.

– Jag har ju varit där sedan jag var 14 år så på det viset var det lite vemodigt. Men det var mitt eget beslut, jag hade ett år kvar på kontraktet och kände inte att jag hade det förtroendet som jag tycker att jag förtjänade, jag fick mest agera inhoppare. Kanske hade det förändrats i år, det vet jag ju inte, men jag valde att flytta på mig till en klubb där tränaren ville ha mig och där jag visste att jag skulle vara en viktig spelare i laget.

För supportrarna på Grimsta blir han ingen helt ny bekantskap. Han var utlånad till BP under 2011 och tycker att det är ”fantastiskt kul” att vara tillbaka.

– Klubben är på gång att bygga upp något och det känns spännande att kunna vara en del av det. Det är en sporrande känsla och jag känner en trygghet här som jag inte känt på länge inom fotbollen.

Utanför vräker snön ner.

Vädret är inte det enda som skiljer mot Portugal där han i våras spelade ett tiotal matcher, utlånad till UD Leiria i landets högsta liga.

– Det var kul att spela mot Benfica, Braga och Sporting Lissabon – lag som har varit med i Champions League och Europa Leage. Nivån på spelet var mycket högre, det kändes att det var skillnad mot allsvenskan.

Andra delar av utlandsvistelsen var mindre angenäma.

Klubben hade ekonomiska problem, löner dröjde och Nicklas Bärkroth tvingades spela matchen mot Feirense (förlust 0–4) med bara åtta man på planen eftersom flera lagkamrater strejkade.

– Det speglar av sig på spelet också, spelarna är inte nöjda. Det är inte något jag vill tillbaka till, jag vill vara trygg i min miljö för att kunna utvecklas, det har alltid varit viktigt för mig och det är just det som känns så bra här i BP.

Han nobbade flera portugisiska klubbar som ville ha hans namnteckning. Drömmen om en proffskarriär finns kvar men han har höjt kraven.

– Ska jag spela i en proffsklubb ska det vara en bra organisation och en stabil förening, inte bara ta en klubb för att det låter flashigt att vara proffs och att man kan tjäna lite mer pengar. Jag hoppas ta nästa steg här och förhoppningsvis komma ut i Europa igen. Men då vill jag till en bättre klubb.

Fakta

Ska bo i Vällingby

Namn: Nicklas Bärkroth.

Ålder: 21 år.

Bor: Inneboende i villa i Alvik i väntan på att lägenheten i Vällingby centrum ska bli färdig för inflytt.

Familj: Mamma Carina, pappa Robert och syskonen Sandra, 19, och Marcus, 12, i Göteborg.

Tidigare klubbar: Balltorps FF 1998–2006, IFK Göteborg, 2007–2012 (utlånad till BP 2011 och till UD Leiria 2012).

Aktuell: Ett av BP:s nyförvärv inför återkomsten i allsvenskan.