ANNONS

Vallens konstgräsplan kall och övergiven

Sportchefen Markus Karlsson säger att klubben drabbas både sportsligt och ekonomiskt.
Sportchefen Markus Karlsson säger att klubben drabbas både sportsligt och ekonomiskt.
När värmen skulle kopplas på gick säkringarna. Lidingövallens konstgräsplan har varit ospelbar i flera veckor.
IFK Lidingö FK drabbas både sportsligt och ekonomiskt.
ANNONS

Lidingövallens konstgräsplan lyser inbjudande grön trots att det är några minusgrader. Snön är bortskottad, men det finns lite is kvar som en traktor med borstar sopar upp.

Med tanke på att planen kan eluppvärmas borde skottande och borstande vara överflödigt. Men planen har varit utan värme hela vintern på grund av elfel.

Strax efter nyår skulle värmen kopplas på, men då överbelastades anläggningen och alla säkringar gick. Sedan dess har planen legat kall och övergiven.

Planen kan i och för sig användas på vintrarna när det inte är alltför kallt. Snö och is skrapas bort. Men då kan det vara halt och skaderisken är stor.

– Och det är inte optimalt för ljumskarna om underlaget är kallt och hårt, säger IFK Lidingö FK:s sportchef Markus Karlsson

Med påslagen värme försvinner isen och snön smälter bort såvida täcket inte är alltför tjockt.

Investerat miljoner

IFK Lidingö Fotbollsklubb har investerat flera miljoner kronor för att få en eluppvärmd konstgräsplan.

– Fattas bara det här tänkte jag när beskedet kom att säkringarna gått, suckar Karlsson. Vi har lagt stora resurser på projektet.

Haveriet har drabbat klubben både ekonomiskt och sportsligt. För att få drägliga träningstider har man hyrt Bosöns fotbollshall som kostar 2 200 kronor i timmen. Herr- och damlaget har även tillgång till fotbollstältet på Hjorthagens IP, men bara en och en halv timme i veckan på grund av få lediga tider.

ANNONS

Lösning på gång

– Konsekvenserna är att kostnaderna tickar och att våra lag får mindre träningsmängd, säger Markus Karlsson. Totalt har vi 600-700 spelare som skulle ha tränat på vårt konstgräs, och dessutom har vi tvingats ställa in hela block av inbokade träningsmatcher.

På förmiddagen idag torsdag fanns elektriker på plats på Lidingövallen för att åtgärda problemen. De konstaterade att fyra elskåp i elcentralen måste korrigeras. Förhoppningen är att allt ska fungera som det är tänkt någon gång nästa vecka.

Var felanpassat

Erik Höglund från företaget Unisport som installerade elanläggningen är projektledare för arbetena på Lidingövallen.

– Systemet var inte rätt anpassat från början. Nu jobbar vi med rutinerna för att korrigera detta, säger Höglund.

 

ANNONS