ANNONS

Vallentuna fortsätter att rada upp skrällar

Ishockey: Väsby tar emot Vallentuna
Vallentuna (här i form av Felix Lindgren) har varit skäret före flera lag och är höstens skrällag i östra hockeyettan. Puffbild: Fredrik Stridlund, t.v gratuleras till 2–1-målet mot Väsby av marcus Andersson
VBK är höstens stora överraskning i östra hockeyettan. Och det av en enkel anledning – laget är förbaskat bra.

Och energin tillräcklig för att stapla skrällresultat på varandra.

– Jag är förvånad, säger tränaren Ville Söderlind. Killarna vill något, vill bli bättre.
ANNONS

Den 25 augusti, med mindre än en månad till seriepremiär, satt Mitt i ner med tränarduon Carl-Johan Klint och Ville Söderlind utanför Vallentuna ishall. De hade ingen komplett trupp och inväntade fortfarande positiva besked. Samtidigt hade Väsbytränaren Andreas Paulsson – deras mycket gode vän från åren som spelare i Hammarby – påbörjat gallringen av sin övertaliga träningstrupp.

I onsdags vann VBK grannfejden, i Väsby, med 4–3 och behövde inte be om ursäkt. Det unga VBK-laget var effektivast, hade bästa målvakten och vann tillräckligt många delmoment för att motivera trepoängaren. Bland annat hade Vallentuna helt överlägsna tekare, vilket konsekvent tvingade Väsby att inleda varje spelsekvens som puckjagande.

– Jag är förvånad. Dom krigar på och lyckas vinna trots att vi snabbt tappar 1–3 till 3–3 i början av tredje perioden. Killarna ska ha en stor elogé, säger tränaren Ville Söderlind.

Han framhåller Martin Olssons målvaktsspel och betonar att det bara var dennes andra seriematch.

– Martin gör segern möjlig och visar att vi har två toppmålvakter. Vi har fått ihop ett lag som ger hundra procent i alla lägen. Alla har krigarhjärtan. Det är fantastiskt roligt att vara tränare när alla kör.

Om VBK legat på undre tabellhalvan hade ingen, sett till förutsättningarna, höjt på ögonbrynen. Och Söderlind noterar skillnaden mellan succé och fiasko.

Mörka moln tonade upp sig under försäsongens träningsmatcher. Bland annat föll laget mot Rimbo. Vändningen hann dock komma innan seriestarten.

– Vi vann premiären mot Hudiksvall och tog sedan en poäng borta mot Haninge i andra omgången. Förluster i de två matcherna hade säkert fått killarna att börjat hänga med huvudena. I stället fick vi tidig medgång och den har givit glöd, säger Ville Söderlind och får en redig klapp på axeln av lagledaren Inge Mattsson.

VBK har de senaste säsongerna haft höga toppar och djupa dalar, varvat segersviter med förlustrader. Vad som talar för att man i höst ska fortsätta ta strid om en plats i allettan är tiden. Med tiden bör samspelet kunna utvecklas, sett till att flera killar tillkom bara veckor, dagar innan premiären. Man har redan i dag ett bra eget spel, både i offensiv zon och nerifrån egen zon.

ANNONS

– Nej, säger Ville och får medhåll av ”Klintan”, som smugit upp som ”minspelssufflör”. Spelet i egen zon tycker vi kan bli bättre, där finns det mer att jobba med.

Jo, det är ju så sant, VBK leds av en före detta målvakt och en före detta back. Då kan det defensiva spelet aldrig någonsin vara klanderfritt.

Fakta

Tabell efter helgens tuffa match mot Huddinge

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.