Vallentuna RK tog unik dubbelseger

Vallentuna RK är Stockholms bästa klubb i ponnyhoppning. Förra helgen följde man upp bedriften med att säkra cupsegern i ponnydressyr också.

Ingen annan ridklubb i Stockholms län har tidigare vunnit ponnycupens två discipliner – hoppning och dressyr – samma säsong. Annelie Grimborg, kanslichef på Stockholms läns ridsportförbund, kan dock bara titta elva år tillbaka i tiden för att se om VRK var först.

– Innan vi tog över 1993 sköttes ponnycupen i annan regi. Men om det har skett på 80-talet borde vi ha hört om det. Sedan -93 har det aldrig inträffat.

Att Vallentuna RK blev först att greja ”dubbeln” överraskade Malin Hanilton, ridskolechef och lagledare.

– Nästan galet, det känns fantastiskt, säger hon. Vi ser det som ett kvitto på att alla kämpar bra. Och att framgång föder framgång.

Stockholmscupen för lektionsponnyer avgörs under två terminer. I höstas började alltså matchandet och det handlar om hemma- och bortamatcher mellan två ridföreningar, precis som i cupspel i många bollsporter.

– Hopp- och dressyrlagen har parallellt ridit matcher hela tiden och deras insatser är över förväntan, säger Malin Hamilton.

Finalen för hopplaget avgjordes på Kristi himmelfärds dag. VRK slog då roslagsklubben Roo Gård RK.

Förra helgen var det dressyrgängets tur att rida lagfinal, mot Södertälje RK i Gladö. Hanna Jansson, Sofia Killander, Caroline Davidsson och Kajsa Andersson fick förtroendet i finalen – stöttade av övriga tre lagmedlemmar: Lisa Burestad, Jennie Noreskog och Hedda Aspheim. Segermarginalen blev 16 poäng.

– Jag vill understryka att det verkligen är en lagseger, säger Malin Hamilton. Det här har alla sju gjort tillsammans under en lång säsong.

Satsar ni mer på lektionsponny än andra klubbar?

– Det vet jag inte, men vi tycker att det är kul om våra elever vill tävla.

Och ännu roligare om de vinner hela cupen?

– Helt klart. Det här är väldigt roligt för hela Vallentuna ridklubb.