Vallentuna säkrade sin division 1-plats

Vallentuna jagade och gjorde många mål i epilogen mot Nynäshamn. Kontraktet i division 1 säkrades dock genom att Tumba slog Sollentuna.
Vallentuna jagade och gjorde många mål i epilogen mot Nynäshamn. Kontraktet i division 1 säkrades dock genom att Tumba slog Sollentuna.
Via fyra sanslösa minuter, en trygg avslutande seger och hjälp från IFK Tumba blev VBK Hockey kvar i östra hockeyettan.

– Matchen mot Sollentuna kommer jag att ha med mig en lång tid framåt, säger lagkaptenen Martin Lundberg.

Vallentuna Hockeys division 1- säsong var en mardröm fram till sista halmstrået – kvalserien.

I kvalserien växlade truppen upp och visade att man var ett bra lag. Kruxet var att Sollentuna HC spelade sina kort minst lika bra. Till och med bättre inför det som blev säsongens batalj i Vallentuna ishall.

Det var näst sista omgången. Sollentuna toppade tabellen med 21 poäng, tre poäng före VBK. Kvalfinalens 55 inledande minuter kan lämnas därhän. De var de fem sista som skapade alla minnen.

Stefan Söder snärtade upp ett handledsskott i nättaket för sitt Sollentuna efter 55.35. Målet betydde att SHC hade 3–1 och avancemanget till hockeyettan i en ask. Så långt hade gästerna dessutom med pondus sett till att VBK:arna aldrig kunde skapa tryck och bra målchanser.

108 effektiva sekunder senare stod 600 åskådare med vidöppna munnar och ruskade förbryllat på huvudena. Och innan någon förstått gjorde VBK:s lagkapten, Martin Lundberg, 4–3.

Under de återstående två minuterna valde Sollentunas tränarduo, Mikael Erdtman/Per Eklund, att inte jaga kvittering. Med båda lagen på 21 poäng ville de inte riskera sin marginal på tio plusmål.

VBK-hjälte så långt var tveklöst Martin Lundberg. Inte enbart baserat på segermålet utan dessutom på hur han strax innan banade väg för Fredrik Stridlunds kvittering.

– Jäkligt starkt att vi kan vända. Efter deras 1–3-mål var det ganska tungt. Men vi reducerade snabbt och då kändes det att oron smög sig på Sollentunaspelarna.

Vändningen tog andan ur många. Innan tränaren Bernhard Kaminski gick in i omklädningsrummet, för de traditionella hurraropen, tog han en djup, djup andhämtning med slutna ögon.

Det här trodde du inte va?

– Jo, jag har varit med om värre vändningar, svarar ”Berni” och kliver in till killarna och stänger dörren.

I sista omgången jagade VBK mål, många mål, för att snuva Sollentuna på det sättet.

Nu förlorade Sollentuna snöpligt mot Tumba i sista omgången och saken var ändå klar.

– Vi gav Vallentuna en jäkligt bra fight, säger SHC-tränaren ­Mikael Erdtman som hoppas att det inom ett par veckor blir klart att även Sollentuna går upp i hockeyettan som kvaltvåa.

Martin Lundberg var ”sjukt stolt” över laget när han fick knyta ihop säcken.

– Det känns väldigt skönt att vi lyckas vända en säsong som varit en berg- och dalbana. Det känns ännu bättre när man ser hur mycket det här betyder för alla ideellt arbetande i föreningen. Inte minst materialarna som gör ett fantaskiskt jobb för oss spelare varje dag.