Min lokala hjälte

Vallentuna siktar på plats i allettan

Med en tredjedel kvar av grundserien i division 1D har Vallentuna tre poäng upp till närmaste lag ovanför allettan-strecket.

Nyckeln till senaste formtoppen är ett tätare försvarsspel.

Med förra veckans skräll, 2–1 på bortais mot serieledande Nyköping, tog VBK upp striden med lagen kring strecket. I söndags skalade laget, kanske tillfälligt, bort Wings HC från den striden.

VBK besegrade Wings med 3–1 efter en stark slutperiod. Fredric Weigel gjorde 2–1 och Andreas Kristof sista målet i tom kasse.

– Det var lamp i två perioder. I den tredje var vi bättre, summerar tränaren Mikael Erdtman. Vi hade dessutom tre ramträffar, så insatsen är bra och tre­poängaren rättvis.

Nyköping och Visby har sprungit ifrån i toppen. Mest aktuella i streckkampen är Huddinge, Åker/Strängnäs, Väsby, Vallentuna och Järfälla. Sju poäng skiljer trean Huddinge och sjundeplacerade Järfälla.

Fyra och på sista platsen till allettan har Åker/Strängnäs 28 poäng. Bakom skuggar Väsby, 26, och VBK samt Järfälla med 25 poäng.

– Känslan är att Åkers har motvind, säger Mikael Erdtman. De tycks också ha problem att få ihop en hel trupp.

Han anar även att alltid favorittyngda Huddinge är känsliga för tabelläget.

I formstarka VBK gryr samtidigt optimismen. Med 25 poäng på 18 omgångar har laget redan tagit åtta poäng mer än efter 27 omgångar 2011/12. Erdtman och Rickard Hårdstam har en förhoppning om att ta minst lika många poäng den sista tredjedelen som man tog under den första. Då ska allettan bli realitet.

– Senaste fem matcherna har vi i snitt släppt in två mål. Vi har tajtat till försvarsspelet, fått forwards att jobba hem hårdare och klokare.

– Roligast är intresset för våra matcher, fortsätter Erdtman. Vallentunaborna verkar uppskatta vår unga trupps entusiasm och vi har över 300 åskådare på matcherna.

Närmast ska VBK över till Visby, därefter väntar Nacka på bortais innan första ”sexpoängsmatchen” – Väsby hemma i Vallentuna ishall.

– Allettan är målsättningen, säger Mikael Erdtman.