Vallentunaekipage klart för EM-debut

Malin Hamilton och Fleetwood slutade fyra i Falsterbo Horse Show den 14 juli, vilket gav en EM-plats.
Malin Hamilton och Fleetwood slutade fyra i Falsterbo Horse Show den 14 juli, vilket gav en EM-plats.
Vallentuna RK-ekipaget Malin Hamilton på hästen Fleetwood står i morgon inför ett elddop, när dressyr-EM startar i Herning, Danmark.

– Det är pinsamt att prata om placering. Lugnt, behärskat och felfritt är målet, säger hon.

Malin Hamilton har inget till övers för brösttoner. I synnerhet inte att förhäva sig själv. Och sedan hon började inse att det fanns färdigheter i Fleetwood, som maken Magnus Hamilton köpte som föl, har hon idogt försvarat sin försiktiga framtoning.

Nu är de ett av fyra svenska landslagsekipage i Europamästerskapen.

– Jag har hela tiden haft andra mål, små försiktiga. Utan det upplägget hade det här med EM aldrig blivit aktuellt, säger hon.

Malin var lycklig över platsen i den stora landslagsgruppen på runt tio ekipage vid säsongens start. Nu är hon behärskat överlycklig. Inofficiellt blev hon ut­tagen efter resultatet 70,89 procent i Falsterbo Horse Show i mitten av juli. Det dröjde dock några dagar innan förbundsledningen officiellt presenterade laget.

– Vi ska tävla bland Europas bästa. Jag tycker att det är pinsamt att prata om placeringsmål. Lugnt, behärskat och felfritt är min målsättning. Vad det räcker till får vi se.

Som 12-åring gjorde valacken Fleetwood sin första GP-start. Ett år senare tog han andrapriset i SM. Nu, som 14-åring, har han tagit sin ryttarinna till EM.

– Jag har arbetat målmedvetet med honom. Många års arbete har de senaste åren givit resultat. Speciellt i år då vi haft en kanonsäsong och nästan slagit personbästa i varje tävling.

På frågan om Fleetwood blivit bättre på något enskilt moment skrattar Malin lätt och tycker inte att det fungerar riktigt så.

– Han har blivit starkare och orkar bättre, orkar ge ett starkare uttryck i det han ska utföra. Samtidigt är det ett samspel – han blir starkare och jag säkrare.

Ytterligare en förklaring till årets framgångar är att Malin fått mer tid och möjligheter vid sidan av jobbet som ridskolechef. Hon har tränat och tävlat mer utomlands och fått förmånen att utgå från Patrik Kittels stall i Münster, Tyskland.

– Självklart har det betytt jättemycket att i perioder kunna vara där nere och träna koncentrerat.

Världsstjärnorna Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén är svenska lagets EM-ankare. Minna Telde sitter också inne med rutin. Och Malin Hamilton?

– Det brukar vara de här tre, Tinne, Patrik och Minna, plus någon annan, fjärde. Nu är jag ”den fjärde” och jag ska göra mitt yttersta för att prestera på vår bästa nivå.

69 ryttare och 15 lag deltar i dressyr-EM. Malin Hamilton och Fleetwood startar i morgon onsdag. Lagets tre bästa poäng (procent) räknas i lag-EM och individuellt når de 15 bästa finaldagens kür.

– Mitt fokus är nationstävlingen. Kommer jag med till küren är det ett jättelyft, men de allra bästa ligger på runt 80 procent, säger Malin Hamilton.

Fakta

Ridskolechef till vardags

Namn: Malin Hamilton.

Ålder: 45 år.

Bor: Karlberg, Vallentuna.

Yrke: Ridskolechef på Vallentuna Ridklubb.

Häst: 14-årige valacken Fleetwood.

Aktuell: Gör i morgon onsdag EM-debut i dressyr i Herning, Danmark.