Vallentunas två ess i VM

De tillhör världens bästa – men hinner sällan stanna upp och njuta.

Men Rebecca Ejdervik och Michelle Coleman lovar att imponeras av sina simkarriärer när de är över.

Källarkatakomberna intill Tibble­badets bassäng är en miljö som har få likheter med Floridas palm­alléer, som Rebecca Ejdervik till vardags njuter av. Eller Australiens guldkust som inom kort väntar Michelle Coleman.

Det är av gammal vana de kliver ner här för att med hopprep och elastiska rep mjuka upp inför kvällens simpass.

Med start den 12 december ska de i Istanbul mäta sig med världens bästa simmare i kortbane-VM. I SM tillhörde de ett fåtal som satte nya svenska rekord. Rebecca på 50 m bröstsim, 29,95, och frisimsspecialisten Michelle med juniorrekord på 100 m ryggsim, 58,13.

Att de skulle vara världsstjärnor är ett ordval de värjer sig mot.

– Vi? Nej, jag ser mig bara som en liten simmare från Täby Sim. Jag tänker sällan på att mina resultat är bra, säger Michelle Coleman innan hon studsar i gång med hopprepet.

”Becca” var den enda senior som putsade ett svenskt rekord i senaste SM. Med 29,95 åker hon till Turkiet med världens näst bästa kvaltid.

– Men jag tror att jag fattar det först om några år, säger hon. Tittar jag i världsstatistiken blir jag så klart glad. Men vi har dessa tider som ständigt mål och blir liksom neutraliserade inför dem. Man vill lite till, är aldrig nöjd.

Båda avbryter sina övningar och konstaterar att de har lättare att berömma varandra än uppskatta egna insatser.

– Fast jag har gått på moln sista veckorna, medger Rebecca. Samtidigt grämer jag mig över 1.06,12 på 100 m bröstsim. De där hundradelarna som är emot en irriterar. Jag vet precis vad jag skulle ha gjort annorlunda för att komma under 1.06.

I sin bok ”Det du inte såg”, tar höjdhopparen Patrik Sjöberg upp de oreserverade hyllningarna ­efter världsrekordet han satte på 2,42 meter. Och kontrasten när han senare bara klarade 2,37 och sågades.

Tjejerna medger: ”Det är aldrig tillräckligt att vara bra.”

– Förr såg jag simning som hobby. Nu är det jobb, och ännu svårare att uppskatta bra resultat. Synd, faktiskt. Jag älskar hundradelar när de är på min sida, ändå ser jag alltid en möjlighet att göra det bättre nästa gång. Så måste jag tänka för att bli bättre. Berömma oss själv gör vi nog först när vi slutat, säger Rebecca Ejdervik.

Ulrika Sandmark är ny förbundskapten men har varit tillförordnad sedan Greg Salter sparkades i våras. Hon har god koll på Michelles form just nu, men sämre på Rebeccas.

– Rebecca känner jag sedan länge, under SM hann vi aldrig prata. Det blir intressant att höra om hennes planer nu när hon slutat studera i USA. När det gäller Michelle är det dags att hon tar för sig mer. Hon har stortider i sig. Utan tvekan, säger Ulrika Sandmark.

Michelle Coleman och Rebecca Ejdervik åker till korbane-VM med var sitt färskt svenskt rekord.