Välmående 50-åringen Sollentuna GK firas

Janne Andersson har suttit i Sollentuna GK:s styrelse i sex år och är i dag ordförande.
Janne Andersson har suttit i Sollentuna GK:s styrelse i sex år och är i dag ordförande.
I augusti 1967 bildades Sollentuna GK. Klubben fick kämpa hårt för att få till stånd en bana, men lyckades till slut. Nästa helg firar klubben sitt 50-årsjubileum i dagarna två.

– Med firandet vill vi ge ett mervärde till våra medlemmar och även visa andra Sollentunabor att vi finns och vad vi håller på med. Visst ser vi ofta folk som promenerar här på kvällarna, här är ju fint, men många som bor i kommunen har aldrig varit här, säger Janne Andersson, ordförande i Sollentuna GK.

Det är en solig dag några veckor före jubileumshelgen den 2–3 september och Sollentuna GK är välbesökt. Så gott som alla hälsar glatt på Janne Andersson när han visar runt.

I bakgrunden syns torpet som länge var Sollentuna GK:s klubbhus. I förgrunden det nya klubbhuset. Foto: Anna Z Ek

– Vi är och vill vara en personlig klubb med familjekänsla och klubbkänsla. Här är man inte anonym, alla känner alla. Samtidigt vill vi även utveckla idrotten, själva golfen, säger Janne Andersson.

1 200 medlemmar i dag

I dag har klubben 1 200 medlemmar, varav cirka 70 procent är bosatta eller har varit bosatta i Sollentuna.

– Många av dem som är medelålders i dag har börjat i klubben som knattar. Det är därför barn- och ungdomsverksamheten är så viktig för oss. Den är vår överlevnad, säger Janne Andersson.

Engagerade stenplockare

En del gamla Sollentunabor har till och med varit med och byggt banan. När Sollentuna GK, trots hårdnackat motstånd från en hel del politiker och tjänstemän på kommunen, lyckades få tillgång till marken 1968 engagerade sig över 100 medlemmar i klubben och plockade sten från marken. Hela hösten 1968 pågick stenplockningen, så att marken kunde sås våren 1969 och bli en stenfri fairway.

Sollentuna GK

Över 100 av Sollentuna GK:s medlemmar engagerade sig och deltog i stenplockningen hösten 1968.

1969 valdes Sollentuna GK in i Svenska golfförbundet, som golfklubb nummer 112 i Sverige, och spelet påbörjades. Det skulle dock dröja till september 1972 innan den färdiga 18-hålsbanan kunde invigas. Det gjorde HKH Prins Bertil med ett perfekt utslag från 1:ans tee.

Sollentuna GK

18-hålsbanan invigdes av HKH Prins Bertil. ”Missar jag är det tillåtet att skratta”, sade Prins Bertil till den församlade publiken när han provsvingade före invigningsslaget. Men med ett perfekt utslag såg Prinsen till att bollen landade långt ut på 1:ans fairway.

Den politiska striden kring banan hade landat i en kompromiss som innebar att kommunen stod för driften och klubben betalade arrende. Så var det ända till 1987 då kommunen beslutade att överlåta klubbhus, torp och maskinpark till klubben.

”Kommunspelarkort”

– Och ända fram till 1995 fanns ett ”kommunspelarkort” som erbjöd kommuninvånarna att utnyttja banan mot reducerad greenfee, säger Janne Andersson.

Janne Andersson framför Sollentuna GK:s första klubbhus. Torpet har anor från 1700- talet och var inte i bästa skick när klubben bildades, men i slutet av 1960-talet rustades det upp. När det nya klubbhuset kom på plats användes torpet som kansli fram till 1990 och nu är torpet tävlingsexpedition. Foto: Anna Z Ek

När klubben tog över banan från kommunen gjorde man det med ett förbehåll, berättar han.

– Det är attraktiv mark, men vi kommer aldrig att sälja av till bostadsbygge eller något sådant. För oss handlar det om att driva och utveckla banan.

Lagom svår bana

I många golfklubbar pågår en diskussion om hur svår banan ska vara, men i Sollentuna GK är enigheten stor, enligt Janne Andersson.

– Folk golfar av olika anledningar. För att tävla, umgås med andra, få motion. Vi är till för alla, och alla åldrar. Därför ska banan inte vara för svår, men ändå utmanande. Vi gillar att vi har kort mellan green och utslagsplats. Det går att spela banan relativt fort. Är man fokuserad så behöver det inte ta fyra fem timmar.

Både namn och klubbmärke debatterades flitigt 1968. Till slut enades medlemmarna.. Foto: Anna Z Ek

Jubileumsdagarna den 2–3 september är fyllda av olika tävlingar och kurser – hur man skruvar bollen och hur man blir en bättre puttare – plus barnaktiviteter, barnpassning för föräldrar som vill spela golf, och en fest på lördagskvällen med middag och liveband.

Fakta

Drygt 200 barn och ungdomar

Sollentuna GK bildades 1967 och valdes in i Svenska Golfförbundet 1969, som klubb nummer 112 i Sverige.

Klubben fick kämpa hårt för att få tillgång till marken i Skillinge, ett område rikt på fornlämningar från vikingatiden då där gick en handelsväg mellan Edsbacka och Tuna.

18-hålsbanan stod färdig i september 1972 och invigdes av HKH Prins Bertil.

Banan drevs av kommunen till 1987 då klubben fick ta över.

Under åren har både lag-SM och junior-SM avgjorts på Sollentuna GK och klubben har fostrat många unga duktiga spelare, som även har utmärkt sig internationellt, genom åren.

I dag har Sollentuna GK 1 200 medlemmar varav drygt 200 är barn och ungdomar (under 22 år).

Den 2–3 september firar klubben sitt 50-årsjubileum med pompa och ståt.