Vännerna startade egen ishockeyklubb

Fredrik Eriksson och Leo Karlsson rekommenderar andra att starta en egen klubb. ”Det är roligt och en förbannat bra erfarenhet”, säger Leo Karlsson.
Fredrik Eriksson och Leo Karlsson rekommenderar andra att starta en egen klubb. ”Det är roligt och en förbannat bra erfarenhet”, säger Leo Karlsson.
Många snuddar vi tanken, men få går hela vägen. Leo Karlsson och Fredrik Eriksson gjorde slag i saken och bildade en egen ishockeyklubb – Salem Stars HC – tillsammans med sina barndomskompisar.

De har spelat ishockey tillsammans i IFK Salem sedan de var sju år. När det var dags att ta klivet upp i A-laget som spelar i division 3 platsade inte alla.

I stället för att splittra kompisgänget bestämde sig Leo Karlsson, Fredrik Eriksson och de andra för att starta en egen ishockeyklubb – Salem Stars HC.

– Vi tänkte att hur svårt kan det vara, säger Fredrik Eriksson.

Den historiska premiären spelades i Salems ishall för en månad sedan. I onsdags, efter sju raka förluster, kom den första segern: 4-3 mot Saltsjöbadens IF.

– Äntligen, den var efterlängtad. Vi har fått in många nya spelare, det tar sin tid att hitta ett spel tillsammans, nu är allt på plats, säger Leo Karlsson.

Med facit i hand så är det inte särskilt svårt att bilda en egen ishockey­klubb. Däremot är det extremt mycket som ska göras.

Dra i gång en styrelse, ordna ett första årsmöte, jaga sponsorer, fixa utrustning, designa matchställ, sköta allt pappersarbete; spelarövergångar, kontrakt, fixa istider, organisera allt kring matcherna med sekretariat, speaker och så vidare.

– Ett tips är att sätta sig ner i början och strukturera upp arbetet ordentligt och tilldela varandra specifika roller. Och framför allt våga be andra om hjälp, säger Leo Karlsson.

Ulf Husén i IFK Salems styrelse, som känner killarna sedan tidigare, har fungerat som bollplank och sitter som ordförande i styrelsen under en övergångsperiod.

– Tanken är att grabbarna ska sköta allt själva så småningom, säger han.

Det stora problemet hittills är att klubben har blivit för populär. Platserna i omklädningsrummet räcker inte till.

– Det är otroligt roligt att intresset är så pass stort och att vi är så många på träningarna, men man kan inte ta med 30 personer på match, säger Leo Karlsson.

Visionen är att Salem Stars ska leva i många år och bli ett alternativ för killar som inte håller division 3-klass, men som vill spela ishockey på seniornivå i kommunen.

– Ungdomar som i dag spelar i IFK Salem ska inte behöva åka till Södertälje, Botkyrka eller Huddinge i framtiden. Nu finns det ett alternativ på hemmaplan, säger Ulf Husén.

Fakta

Bildades i mars

Den nya klubben Salem Stars HC bildades av barndomskompisar i mars 2013.

Klubben har ett A-lag som spelar i division 4 Öst Syd Stockholm.

Truppen består av ett 30-tal spelare mellan 20 och 27 år.

De flesta är fostrade i IFK Salem, men är inte tillräckligt bra för att representera klubbens A-lag i division 3.

Fakta

Klubbor en stor löpande kostnad

Kring 20 000 kronor har prislappen för att starta Salem Stars HC landat på. I kostnaden ingår registrering hos Skattemyndigheten, anmälningsavgift till Ishockeyförbundet, samt försäkring.

De stora löpande kostnaderna är ishyror, domararvoden och inköp av klubbor.

Spelarna har skaffat en rad mindre sponsorer, men står för merparten själva genom medlemsavgiften som ligger på 5 000 kronor per säsong.