Vännerna startar MMA-klubb som mötesplats

Järfälla Kampsport Klubb
Arash Redstorm, Johannis Papasoglou och Mikhael Abboud i lokalen i Bolinder Strand.
Den 2 september slår Järfälla Kampsport Klubb, en nystartad klubb med MMA som huvudinriktning, upp portarna i en av de gamla fabrikslokalerna i Bolinder Strand. Målet är att nå barn, unga och vuxna – och att skapa en stark klubbkänsla.

– Många kampsportklubbar drivs som aktiebolag, men vi kör i föreningsform. Klubben ska vara öppen för alla och vi ska försöka ha låga priser så att vi kan nå många ungdomar, säger Johannis Papasoglou.

– På så sätt kan vi bli ett alternativ till fotboll och ishockey där alla kanske inte passar in. Här kan man tävla individuellt, men ändå tillhöra en grupp som ger gemenskap och trygghet, säger Arash Redstorm.

Fyra barndomsvänner

Johannis och Arash startar klubben tillsammans med Mikhael Abboud och Candido Limenza. De fyra barndomsvännerna hade funderat ett tag på att starta en klubb när de i våras fick tag i lokalen i Bolinder Strand och gjorde verklighet av sin idé.

– Vi är uppvuxna i Järfälla och ville starta något här. Det är nära till pendeln i Kallhäll station och alla är välkomna hit, men i första hand startar vi klubben för att göra något för de unga i Järfälla, vi vill göra en samhällsinsats, säger Arash Redstorm.

160 kvadratmeter

Arbetet med att bygga om den gamla fabrikslokalen har pågått i flera månader. I lokalen intill finns sedan tidigare Xtremfabriken med bland annat OCR-hinderbana och Ninjaträning och i den nya lokalen öppnar Brickhouse Training Center med Crossfit och Strongman. En armrytningsklubb hyr in sig i en del av lokalen och Järfälla Kampsport Klubb i en del.

Järfälla Kampsport Klubb

En del arbete återstår innan Järfälla Kampsport Klubb är klara med sin del av lokalen på Gjutmästare Rosbergs väg.

– Vi kommer att ha 160 kvadratmeter, med matta plus en boxningsring i ena änden. Hela lokalen blir unik. Här kan man kombinera kampsport med hård styrketräning, säger Arash Redstorm.

Huvudfokus på MMA

Candido Limenza har svart bälte i brasiliansk jiu jitsu och har tidigare drivit klubben Rinkeby BJJ. Han kommer att ha hand om träningen på matta tillsammans med Johannis Papasoglou.

Mikhael Abboud har sin bakgrund inom thaiboxning och framför allt boxning. Han ska ansvara för träning i stående.

– Och själv är jag en glad amatör, säger Arash Redstorm och skrattar.

Han förklarar att de som vill träna bara BJJ eller bara boxning kan göra det, och även tävla för klubben, men huvudfokus ligger på MMA.

”Det har blivit en folksport”

– Intresset för MMA har exploderat. För att bli framgångsrik där måste man behärska både brottning och stående, sparkar och slag. Det har blivit en folksport utan att folk vet om det. Många av passen på gym bygger på olika delar från kampsport, säger han.

Till en början riktar sig klubben främst till nybörjare då de erfarna i regel redan har en klubb, men förhoppningen är att på sikt få fram ungdomar som väljer att satsa på MMA och tävla.

”Bra för unga”

– Vi kommer att ha pass för alla, även motionärer, men vi hoppas nå unga som vill satsa. Kampsport är bra för unga, den kan visa att hårt arbete ger resultat och den har tydlig struktur. I omklädningsrummet är alla lika, men på mattan är det högst bälte som gäller, säger Arash Redstorm.

Järfälla Kampsport Klubb

Barndomsvännerna Arash Redstorm, Mikhael Abboud och Johannis Papasoglou har startat  Järfälla Kampsport Klubb tillsammans med Candido Limenza som tidigare har drivit Rinkeby BJJ.

Planen är att ha pass för nybörjare, motionärer, tävlande och kanske för tjejer om efterfrågan finns. Därutöver erbjuds personlig träning och sommarläger planeras för nästa år.

7-åringar får brottas

Barn från 7 år är välkomna att träna på klubben.

– Då är det brottning, kanske där föräldrar är med och rullar på mattan. Det ska inte vara för allvarligt, men inte heller ren lek, säger Johannis Papasoglou.

Träning i stående blir det från 8 eller 9 års ålder.

– Vi vill avdramatisera sporten som många anser är våldsam, och visa att det är en bra träningsform, säger Arash Redstorm.

”Vi vill skapa en mötesplats”

Helst vill Järfälla Kampsport Klubb få till ett samarbete med kommunen och erbjuda barn chansen att prova på MMA via Idrottslyftet. Det finns även planer på att ha träning för nyanlända och att rikta sig speciellt till poliser som är intresserade av att träna.

– Vi vill ha en så blandad medlemsstock som möjligt och skapa en mötesplats där folk från olika delar av kommunen kan lära känna varandra. Kanske kan vi involvera det lokala näringslivet också. En investering i idrottslivet i Järfälla är en investering i samhället, säger Arash Redstorm.

Den 2 september är det invigning och klubben öppnar. Du kan följa deras arbete i lokalen på Instagtram – @jarfallakampsportklubb.