Vänstersexor i nyckelroll

Åtta år efter senaste SM-guldet siktar Skuru på en ny final.

Tränaren Erik Larholm ser gärna att vägen dit går via vänstertrafik.

Han lyfter fram lagets båda vänstersexor som nyckelspelare.

Skuru slutade tvåa bakom Sävehof i årets elitserie och flera spelare har utmärkt sig under säsongen. Therese Brorsson krigade i toppen av målvaktsligan, niometersspelaren Johanna Westberg och vänstersexan Emma Hawia-Svensson debuterade i A-landslaget och spelade EM i Serbien i december. Carin Strömberg, nio meter, nådde nästan lika långt men försvann när truppen bantades.

Ändå väljer tränaren Erik Larholm att lyfta fram lagets båda vänstersexor, Lina Hawia-Svensson och Kristin Nordström, när det vankas slutspel.

– De är de som gått framåt mest den här säsongen, säger han.

Skuru valde tabellsexan Västerås–Irsta som kvartsfinalmotståndare i SM-slutspelet. Ett bra val, tycker vänstersexorna.

– Kul! Vi känner ju dem väldigt bra och har utöver matcherna i serien mött dem mycket i träningsmatcher eftersom det ligger så nära. Vi väntar oss inget superoffensivt försvarsspel, och att de skjuter mycket i stället för att gå på genombrott passar oss bra, säger Lina Hawia-Svensson.

– Skönt att möta ett lag som ligger så nära. Det är ju mycket enklare att åka bil i en timma än tåg i tre, då är det mycket svårare att komma i gång, säger Kristin Nordström.

Båda är laddade.

– Jag har längtat hela säsongen efter slutspelet och är oerhört taggad, säger Lina Hawia-Svensson.

– Det är ju det här vi har tränat för, nu gäller det verkligen, säger Kristin Nordström.

För henne blir det första SM-slutspelet på seniornivå. Lina Hawia-Svensson var med förra året.

– I slutspelet blir det mer måstematcher: lite hetsigare, smällarna blir lite hårdare. Det är skillnad mot grundserien, det blir som derbymatcher hela tiden.

Ett antal år har passerat sedan Skurus gyllene era då det blev tre SM-guld: 2001, 2004 och 2005. Men kanske är klubben på väg tillbaka till den absoluta toppen. Efter att ha åkt ut i kvartsfinal tre år i rad tog sig klubben till semifinal förra året och i år siktar man än högre.

– Målet är final och när vi väl är där går vi så klart för guld, säger Lina Hawia-Svensson.

Skuru har på kort tid vaskat fram två högersexor till landslaget: Nathalie Hagman och Emma Hawia-Svensson. Förhoppningen är att vänsterkanten också ska ta samma steg.

– Självklart är det målet så småningom, men det är ingenting jag tänker så mycket på just nu, säger Lina Hawia-Svensson.

– Jag vill naturligtvis också dit men det känns som att det ligger en bit fram, än så länge är det U-landslaget som gäller för min del, säger Kristin Nordström.