ANNONS

Ännu en smäll och Madeleine kan dö

Sedan Madeleine Vall fick beskedet att hon tvingas sluta med thaiboxning har hon översköljts med hälsningar, bland annat från UFC-stjärnan Alexander ”The Mauler” Gustafsson. "Det är skönt att få lite backning från de i sporten som vet hur mycket det här betyder", säger hon.
Sedan Madeleine Vall fick beskedet att hon tvingas sluta med thaiboxning har hon översköljts med hälsningar, bland annat från UFC-stjärnan Alexander ”The Mauler” Gustafsson. "Det är skönt att få lite backning från de i sporten som vet hur mycket det här betyder", säger hon.
Hon var en smäll från att aldrig mer vakna upp. Nu måste Madeleine Vall, 31, efter tolv år lämna thaiboxningen bakom sig och finna en ny livsstil.

– Jag kan ju inte sluta leva, säger hon.
ANNONS

Hon såg suddigt, började bli yr och tappade styrseln i benen. Madeleine Vall, en av Sveriges främsta kampsportare, trodde först det rörde sig om en hjärnskakning, något hon skakat av sig vid ett flertal tillfällen tidigare. Till slut blev det ett läkarbesök, men inte på grund av den olustiga känslan i huvudet utan en skadad höft som behövde röntgas.

– När vi gjorde det passade vi på att röntga skallen också, det är bra att ha gjort det inför tävlingar. Det var då de hittade hjärnskadorna, säger Madeleine Vall och fortsätter:

– Läkaren sa att om jag får en smäll till så kommer jag förmodligen aldrig mer vakna upp.

När Lokaltidningen Mitt i träffar Madeleine i hemmaklubben Allstars lokaler på Hagagatan i Vasastan har det gått drygt en vecka sedan hon fick chockbeskedet. Under tolv års tid har thaiboxning varit hennes heltidssyssla och stora passion i livet. Att hon aldrig mer får göra det hon tycker mest om och inte får avsluta karriären på sina egna villkor är något som har varit svårt att ta in.

– Jag märker inte ens att jag är hjärnskadad, jag kan inte fatta det. Att jag kanske dör om jag slår i huvudet.

Hon tillägger:

– Att jag aldrig mer får träna var det absolut värsta och det jag blev mest ledsen över. Jag tror jag har pendlat mellan alla olika känslotillstånd. Från ilska, till sorg, till förnekelse… Det går mycket upp och ner.

Inte nog med att Madeleine Vall tvingas lägga en framgångsrik karriär åt sidan som har resulterat i mängder av EM- VM- och SM-medaljer. Hon måste dessutom leva ett liv i ständig försiktighet och får inte utsätta sig för situationer där huvudet riskerar att få en smäll.

– Jag kan inte syssla med kontaktsporter. Jag kan inte rida för om jag trillar av hästen så slår jag i huvudet och spelar jag fotboll kan jag skalla ihop med någon om jag nickar. Det är tyvärr alla de sakerna som jag tycker är roliga som jag inte kan göra.

ANNONS

Madeleine har precis klivit av ett träningspass där hon hjälpt till att instruera. Att vara kvar i kampsportens värld utan att själv få vara med på riktigt känns ”sådär”, men samtidigt är det en plats hon inte vill lämna. Tills vidare kommer hon fortsätta att agera tränare för andra men hur hon träningsmässigt ska aktivera sig själv framöver är oklart.

Att smälta och ta in läkarbeskedet är tungt, men samtidigt inser Madeleine att hon har haft en otrolig tur som upptäckte hjärnskadorna i tid.

– Det är något som jag så klart är väldigt tacksam för. Det är ganska mycket både och. Jag kanske inte riktigt är där att jag kan se det positivt just nu, men jag förstår det ju om man stänger av känslorna.

Har din syn på sporten påverkats nu när du fått smaka på hur allvarliga konsekvenser den kan få?

– Nej. Det enda jag ångrar är att jag inte började tidigare så att jag hade fått flera år. Sporten har gett mig så otroligt mycket.

Fakta

Var Europamästare två år i rad

Namn: Madeleine Vall.

Ålder: 31.

Bor: Östermalm.

Kommer från: Falkenberg/Halmstad.

Yrke: Personlig tränare, instruktör, modell, journalist.

Klubb: Allstars/BK Örnen.

Meriter: Fem SM-guld (2009, 2010, 2011, 2013 och 2014), ett SM-brons (2012), två NM-guld (2008 och 2011), två EM-guld (2011 och 2012), två VM-brons (2011 och 2012).

Matchfacit: 70 matcher, 56 vinster och 14 förluster.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.