Det våras för fotbollen på Kungsholmen

Lennart Sandahl, sportchef i Karlbergs BK, märker att klubben idag är mer känd än tidigare
Lennart Sandahl, sportchef i Karlbergs BK, märker att klubben idag är mer känd än tidigare
På Kungsholmen finns division 3-laget som satsar mot Europa, kvartersklubben som älskas av landslaget och gänget som gått från allsvenskan till division 7.
Det är premiärdags för den lokala fotbollen.

– Lazio eller Arsenal?, frågar Karlbergs sportchef Lennart Sandahl och ställer fram två kaffemuggar med varsitt klubbemblem på.

Jag väljer Londonlaget medan Lennart får den blåvita koppen.

– Bra, jag har hållit på Lazio sedan jag var liten, säger den 29-årige sportchefen som förra hösten fick se sitt Karlberg bli den stora snackisen i Fotbollssverige.

Laget föll visserligen i kvalet till division 1, men det är inte resultatet man minns utan succén i sociala medier.

Ett intensivt snöande försenade motståndaren Luleå och matchen fick spelas inomhus på Bosön med avspark efter midnatt. Matchen streamades via en mobiltelefon och flera landslagsspelare började följa drabbningen från Frankrike där Sverige skulle spela VM-kval.

”Kan inte sova i Paris, det är för spännande”, skrev John Guidetti på Twitter och hashtaggen kvalvaka trendade.

– Man märker att fler vet vilka vi är nu. Det hjälper oss i spelarrekryteringen och nya sponsorer har själva hört av sig, berättar Lennart Sandahl.

Vill fortsätta vara ett topplag

Under årets försäsong har division 2-laget Karlberg slagit självaste AIK. Målet är att fortsätta vara ett topplag även om det inte är ett uttalat mål att gå upp till division 1 redan i år.

– Vi vill fostra spelare och lägger mest resurser på våra ungdomar. Skulle vi gå upp är problemet att steget till a-laget blir ännu större för våra ungdomar.

Karlbergs BK har gått från hundra till tusen medlemmar på bara tio år. Klubbens mål är att vara det självklara valet för alla pojk- och flickspelare på Kungsholmen. Lennart Sandahl beskriver med stolthet Karlberg som en kvartersklubb.

– Vi vill lära ut sunda värderingar och hålla borta ungdomar från en massa skit. Och hos oss får alla spela.

Stefan Elfver blickar ut över Kristineberg IP, hemmaplan för FC Stockholm Internazionale. Foto: Christian Johansson.

Siktar mot Europa

Ungefär en kilometer bort från Karlbergs hem på Stadshagens IP ligger anrika Kristinebergs IP som i dag är hemmaplan för en klubb som i flera avseenden är Karlbergs raka motsats – FC Stockholm Internazionale.

Klubben grundades så sent som 2010 men hårdsatsade direkt. FC Stockholm har inga ungdomslag alls utan satsar allt på sitt a-lag. ”Mot Europa” är klubbens slogan. Något kaxigt för en klubb i division 3.

– Det är vår profil. Vi är inte den vanliga kvartersklubben utan vi vill vara något extra, säger Stefan Elfver som är sportchef och en av grundarna.

– Vi har siktat mot allsvenskan ända sedan vi spelade i sjuan.

Slog rekord i antal vinster

En orealistisk ambition kan tyckas men faktum är att årets allsvenska nykomlingar AFC (i dag AFC Eskilstuna) bildades så sent som för tio år sedan. Och FC Stockholms resultat visar att de menar allvar.

Klubben har slagit svenskt rekord i antal matcher utan förlust, 55 stycken, och bara vid två tillfällen har man inte avancerat i seriesystemet. I år vill klubben också öka publiken rejält.

– Vi jobbar hårt med att synas. I år är målet 1000 personer i snitt.

Stefen Elfver drömmer om ett Kungholmsderby mot Karlberg nästa säsong.

– Bara de hänger kvar så, säger han och ler.

Lirade i allsvenskan

Klubbar från Kungsholmen har nått toppen förut. Westermalms IF, som bildades på ett fik på Fleminggatan 62 redan 1902, gjorde två säsonger i landets högsta serie på 1920-talet.

I en mytomspunnen match 1929 mot AIK på Stockholm Stadion inför 18 000 åskådare förlorade Westermalm med 1-3. AIK klarade sig kvar i allsvenskan medan Westermalms IF började resan nedåt.

I år heter premiärmotståndaren BK Träsket – i division 7.

– Det var på håret att det blev en storklubb. Det är lite synd, säger Tommy Lundh som är klubbens allt-i-allo.

Han har varit engagerad i Westermalms IF ända sedan 1983 då hans son spelade i laget. Den ärorika historien gör att han känner ett särskilt ansvar för klubbens överlevnad.

– Både jag och grabbarna som spelar känner stolthet över att vi finns med i den allsvenska maratontabellen.

Drömmer om spel på Kristineberg

I dag har klubben inga ungdomslag och hela dess existens har varit hotad vid ett par tillfällen.

– Ja, det var på vippen när jag fick problem med hjärtat 1988 för då skötte jag a-laget, b-laget och juniorlaget. Även 94 var det tufft, berättar Tommy Lundh.

Nu drömmer han om att föra laget upp i femman och få spela på Kristinebergs IP igen och slippa dela plan med arvsfienden Karlberg.

– Vi spelade ofta i samma division men sedan fick de in hungriga juniorer och fick ett lyft. Lite avundsjuk blir man. Men framgång föder framgång. Och likadant är det med motgång.

Kristineberg IP är en av fotbollsplanerna som nu ska rustas upp. Foto: Christian Johansson

LÄS MER:

Så blir kvarteret kring Kristinebergs IP

Mariebergs SK – bästa damlag på Kungsholmen

Fakta

Så förändras Kungsholmens idrottsplatser

Kristinebergs IP:
56 miljoner kronor satsas på en modernisering av idrottsplatsen som invigdes redan 1933. Upprustningen börjar nästa år. Anläggningens tillgänglighet och konstgräs ska förbättras. Antalet löparbanor blir färre än i dag. Arbete med detaljplan för området pågår vilket kommer att minska idrottsplatsens yta.

Stadshagens IP:
Även här pågår detaljplanearbete för ny skola och bostäder vilket gör att Stadshagens IP krymper med en 11-mannaplan. Kvar blir en 11-mannaplan och en 7-mannaplan.

Fredhällsparken:
Eftersom Stadshagen förlorar en 11-mannaplan planeras det för en ny fotbollsplan i Fredhällsparken med något mindre mått än normalt. Den planen ska främst vara till för ungdomsfotboll.

Kungsholmens gymnasium:
Beslut är fattat om att anlägga en konstgräsplan för 5-7 spelare på skolgården.

Källa: Stockholms stad