Varje lucka i AIK ska kunna fyllas internt

Alexander Isak
17-årige Alexander Isak, helt fostrad i AIK, såldes i januari till Borussia Dortmund.
AIK har ett gott rykte när det gäller att få fram egna talanger – och att ge dem chansen i A-laget. Ett välförtjänt rykte visar en genomgång av dagens A-trupp, där sex spelare är egna produkter enligt UEFA:s definition.

– Det finns inte en, inte två, inte tre knappar man kan trycka på utan det är en mängd olika saker som måste samspela med varandra. Är varje lag en isolerad ö fungerar det inte. Det måste finnas en gemensam idé och relation från A-lag och nedåt till alla lag i klubben. En relation utifrån vårt koncept från U till A.

Många AIK-fostrade utomlands

Det säger Peter Wennberg, tidigare chefstränare för U16–U19 och i dag assisterande tränare i A-laget, om varför AIK har varit framgångsrika när det gäller att få sina unga spelare att ta det svåra sista steget upp i A-laget.

Utöver de sju egna produkterna i dagens trupp finns en hel drös helt eller delvis AIK-fostrade spelare i andra klubbar i Sverige eller utomlands. Alexander Isak i Dortmund, Pierre Bengtsson i Bastia, Robin Quaison Mainz, Alexander Milosevic i Darmstadt och Sam Lundholm i NEC Nijmegen för att nämna några.

Söker alltid internt alternativ

Tanken bakom U till A är, berättar Peter Wennberg, att det alltid ska finnas ett internt alternativ om en lucka behöver fyllas i AIK.

– Det kan vara en högerback, en materialare, eller som i mitt fall en assisterande tränare.

Vad betyder det för klubben att få fram egna förmågor, bortsett från det ekonomiska fördelen att man slipper köpa in spelare?

– Jättemycket! Vi bekräftar vår egen ungdomsverksamhet och vi tillgodoser ungdomarnas dröm om att bli fotbollsspelare. Vi tydliggör att det finns en möjlighet för dem att spela i AIK:s A-lag på Friends Arena. Det är nummer ett.

Inget självändamål

Samtidigt är det inget självändamål att ha en låg snittålder eller  egna produkter, betonar han.

– Vårt uppdrag är att vinna så det handlar om kvalitet i respektive lag, spelare för spelare. Får vi bättre spelare i A-laget så blir det ett bättre stimuli och en bättre utveckling för de unga som är med, samtidigt som det blir svårare för dem att etablera sig. Skulle vi bara tänka på att få upp egna spelare i A-laget så vore det bäst att åka ur, och det vill vi ju inte.

Fakta

Egna produkter i AIK:s A-trupp

Enligt UEFA:s regler räknas en spelare som egen produkt efter minst tre säsonger i klubben i åldern 15–21 år. I AIK finns sex sådana spelare, om man räknar in Oscar Linnér som gör sin tredje säsong i klubben i år.

Oskar Linnér, 20 år, kom till AIK från FC Djursholm.

Anton Salétros, 20 år, kom från Enskede IK.

Rickson Mansiamina, 19 år, om från Hammarby IF.

Daniel Sundgren, 26 år, har AIK som moderklubb.

Per Karlsson, 31 år, kom från Vasalunds IF.

Stefan Ishizaki, 34 år, om från Rågsveds IF.

Läs mer om Stockholmsklubbarnas talangutveckling