Varje meter ger pengar till Barncancerfonden

Anders Friberg hoppas att bassängen i Tyresö Aquarena fylls på när det är dags för eventet Swim of Hope.
Anders Friberg hoppas att bassängen i Tyresö Aquarena fylls på när det är dags för eventet Swim of Hope.
Ju fler meter simmarna klarar på en timme, desto mer pengar kommer från sponsorerna. Arkivbild.
Ju fler meter simmarna klarar på en timme, desto mer pengar kommer från sponsorerna. Arkivbild.
Det är inte tiden som är viktig i Swim of Hope.
I stället för att räkna sekunder gäller det att avverka så lång sträcka som möjligt på en timme. Sponsorer betalar per meter, och pengarna delas mellan Barncancerfonden och Tyresö SS.

För en gångs skull är det ganska lugnt i Tyresö Aquarena, ett fåtal simmar lojt i bassängen. Men snart är skoldagen över och många barn kommer med sina föräldrar.

– Vi har barn som står i kö för att börja simma hos oss men banorna räcker inte till för att täcka behovet, säger Anders Friberg som är verksamhetschef och elitgruppstränare i Tyresö Simsällskap.

På torsdag den 8 december kommer det garanterat många simsugna, och de lär inte frivilligt lämna bassängen. Då arrangerar Tyresö SS tillsammans med Barncancerfonden eventet Swim of Hope.

– Det är något jag verkligen brinner för med tanke på min bakgrund, säger Anders Friberg som själv drabbades av cancer under ungdomsåren.

Det är andra gången Tyresö SS arrangerar Swim of Hope. Eventets syfte är främst att samla in pengar till Barncancerfonden.

Klubbens simmare från 13 år och uppåt kan anmäla sig till Swim of Hope. De ska själva ”ragga upp” egna sponsorer som ska punga ut med så mycket pengar som möjligt. Under den timme som simmaren är i bassängen gäller det att avverka så många meter som möjligt. Sponsorn betalar per meter efter en i förhand uppgjord summa.

Som exempel kan vi ta en sponsor som vill bidra med 30 öre per meter. Om simmaren klarar 2 500 meter blir summan 750 kronor. Hälften av summan går till Barncancerfonden och resten till simmaren och klubben.

– Pengarna simmaren får används till träningsläger, påpekar Anders Friberg.

Flera sponsorer är redan klara, allt från storföretag till mormor och morfar. En lite oväntad sponsor är Anitas blommor från Tomelilla.

– Det handlar nog om en släkting till någon av deltagarna.

Swim of Hope arrangeras i hela landet under september till december sedan fyra år. Tyresö SS hade premiär i fjol och lyckades då samla in 25 000 kronor.

– Målet är att slå den summan i år, säger Anders Friberg.

37-årige Friberg känner verkligen för att stötta Barncancerfonden.

– Det är viktigt att bidra till forskningen och det behövs alltid pengar till anhörigstöd.

Anders Friberg berättar att hans mor tvingades gå ner i arbetstid när han som tonåring drabbades av cancer.

– Cancern orsakade att jag tvingades sluta med simning, det är klart att det kändes jättejobbigt.

Han hade drabbats av synovialt sarkom som är en ovanlig cancerform som bildas i kroppens mjukvävnader, företrädelsevis nära leder i ben, armar och nacke. Denna cancerform är förekommer oftare hos barn än vuxna och drabbar fler män än kvinnor.

– Cancern fanns i mitt högra ben. Jag åkte in på barn- och ungdomskliniken på radiumhemmet, och där plockade de bort stora delar av muskelgrupperna.

Idag är Anders Friberg frisk, men han haltar och har kroniska ryggsmärtor. Fast visst klarar han att simma kortare stäckor.

– Tanken har slagit mig att själv ställa upp i Swim of Hope, det är mycket emotionellt i det. Men jag skulle inte orka en hel timme.

Fakta

Ju fler meter desto mer pengar

Swim of Hope är ett samarbete mellan Barncancerfonden, svenska simförbundet och landet simklubbar.

Syftet är att samla in pengar till Barncancerfonden och de medverkande klubbarna. Man delar lika på summan.

Swim of Hope bygger på att simmare samlar sponsorer som bidrar med ett valfritt belopp. Deltagarna simmar i en timme och multiplicerar antalet avverkade meter i bassängen med beloppet som sponsorerna satsat.