Varje sekund är värdefull på Kungsholmen Runt

Starten i Kungsholmen Runt.
Starten i Kungsholmen Runt.
Kungsholmen Runts banrekord är hotat. Vinnaren får betalt för varje sekund den kapar.
– Det är det starkaste startfältet på 2000-talet, säger tävlingsledaren Lorenzo Nesi.

Bland de föranmälda finns bland andra David Nilsson som nyligen kvalade till sig en VM-plats i maraton. Olle Walleräng som vann Kungsholmen runts millopp 2015, fjolårets tvåa Nasir Dawoud och trean Ebba Tulu Chala. Samtliga har ett personrekord under 30 minuter.

Snabb bana

Olle Wallerängs banrekord från 2013 på 29.32 kan vara hotat.

– Vi har det starkaste startfältet på 2000-talet. Jag hoppas att vi har bevisat att vi har en snabb bana. Herrarnas segertid på milen har ju varit på 29 minuter fyra år i sträck, säger tävlingsledaren Lorenzo Nesi.

Betalt per sekund

Det skiljer endast tolv meter mellan banans högsta och lägsta punkt. Och för elitlöparna lönar det sig att elda på ända in i mål. Vinnaren får 15 kronor extra för varje sekund han eller hon kapar. De senaste fyra åren har loppet delat ut 110 000 kronor till svenska elitlöpare.

– Även om en löpare kommer ensam på upploppet så tjänar den på att trycka på hela vägen. Det finns ingen anledning att lägga av, säger Lorenzo Nesi.

Svagare damklass

På damsidan ser möjligheterna till en visslande snabb segertid inte lika stora ut på förhand.

– Damklassen är inte lika giftig. De föranmäla löparna håller inte riktigt landslagsklass. Men Meraf Bahta och Sarah Lahti får gärna komma och efteranmäla sig, säger Lorenzo Nesi.

Drygt 4000 löpare

Loppet samlar även ett stort antal motionärer. Halvmaratonklassen är landets tredje största efter Göteborgsvarvet och Stockholm halvmarathon. Dessutom finns alltså även en milklass och knattelopp. Totalt 4100 löpare föranmälde sig och på tävlingsdagen är det möjligt att anmäla sig vid starten i Rålambshovsparken. Lorenzo Nesi hoppas på omkring 4500 anmälningar totalt.

”Perfekt löparväder”

Prognoserna pekar på 13-14 grader och nästan vindstilla.

– Kanske inte det roligaste för publiken men perfekt löparväder, säger Lorenzo Nesi.

Vilket är ditt tips till motionärerna?

– Var ute i god tid, njut av loppet och klä er inte för varmt. I fjol var det runt 20 grader, ändå kom över hälften i långa tajts och långärmat. Lämna in kläderna på vår väskinlämning i stället och håll er varma fram till startskottet.

Fakta

Flera olika klasser

Kungsholmen Runt har start och mål i Rålambshovsparken.

10.00 startar knatteloppet.

11.00 startar milloppet.

12.00 startar halvmaraton.

Det finns möjlighet att efteranmäla sig vid starten i Rålambshovsparken.

Mer information om trafikpåverkan och annat finns på loppets hemsida.

Källa: Kungsholmen Runt