ANNONS

Världens bästa damer kommer till Danderyd

Team Hasselborg från Sundbybergs CK tränar inför SLCC 2016 i Djursholm. På bilden syns Agnes Knochenhauer, Anna Hasselborg och Sofia Maberg. I laget spelar även Sara McManus.
Team Hasselborg från Sundbybergs CK tränar inför SLCC 2016 i Djursholm. På bilden syns Agnes Knochenhauer, Anna Hasselborg och Sofia Maberg. I laget spelar även Sara McManus.
Anette Norberg, svensk curlings ansikte utåt, är ambassadör för Stockholm Ladies Curling Championship i Djursholm.
Anette Norberg, svensk curlings ansikte utåt, är ambassadör för Stockholm Ladies Curling Championship i Djursholm.
Curlinghallen i Djursholm är uppfräschad, alla åtta banorna har is – och snart rivstartar säsongen.

Nästa helg kommer världens bästa damer till Danderyd för att spela 12:e upplagan av Stockholm Ladies Curling Championship.
ANNONS

– Tävlingen har gått spikrakt uppåt de senaste åren. Det kommer lag från Kanada och Asien. Titelförsvararna Lag Homan från Kanada är tyvärr inte med, men annars är hela världseliten på plats – olympiska mästarna Lag Jones från Kanada och världsmästarna Lag Feltscher från Schweiz bland andra.

Det säger tävlingsledaren Rolf Wikström från Stocksunds Curlingklubb. Tidigare år har Stocksunds CK och Djursholms CK arrangerat SLCC, men i år står Svenska Curlingförbundet som arrangör.

– Det är fortfarande vi i klubbarna som gör det, vi står för funktionärer och så, men det har blivit så stort nu att förbundet står för administration. Vi samarbetar, säger Rolf Wikström.

Hur kommer det sig att tävlingen har blivit så stor?

– Vi lade en plan för tre år sedan för hur vi skulle utveckla den, med fokus på bra tävlingsförhållanden i form av bra isar, bra motstånd och bra organisation. Och så har vi kunnat erbjuda högre prispengar tack vare våra sponsorer.

I år är den totala prissumman 270 000 kronor, berättar Rolf Wikström.

– Det är fortfarande inte mycket jämfört med tennis och golf. Målet är att nå upp till en miljon om några år, och det tror jag att vi kommer att klara.

Totalt kommer 20 lag till start, uppdelade på fyra grupper. I varje grupp finns ett svenskt lag. Tre av dem – Lag Hasselborg från Sundbyberg, Lag Sigfridsson från Skellefteå och Lag Wranå från Sundbyberg – är direktkvalificerade via ranking. Det fjärde, Lag Lundman från Uppsala, har fått ett wildcard.

– Tävlingen betyder mycket för vilket lag som får representera Sverige i EM i Slovenien i november. Sigfridsson fick åka till OS senast, men just nu är Hasselborg högst rankade, säger Rolf Wikström.

ANNONS

Apropå OS så är det just under vinter-OS, alltså vart fjärde år, som curling brukar träda fram i rampljuset i Sverige.

– Ja, då blir det alltid en tydlig boom. Det märks på uthyrning och intresse över huvud taget. Men det har börjat jämna ut sig lite de senaste åren så att även EM och VM ger lite ökat intresse, säger Rolf Wikström.

Någon storpublik till tävlingen i Djursholm vågar han emellertid inte hoppas på.

– Den sänds på nätet och där tittar en hel del, men vi brukar inte ha så många åskådare på plats. Det är mest curlingfolk som kommer. Finalen kanske har 200 åskådare. Men vi hoppas på mycket publik. Curling är en bra publiksport och här har man chansen att se nästan alla medaljörer från senaste OS och VM – det är häftigt att få se dem och man kommer riktigt nära, säger Rolf Wikström.

SLCC pågår fredag den 30 september till söndag den 2 oktober.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.