ANNONS

Världseliten till Danderydshallen

Anna Hasselborg, Agnes Knochenhauer, Karin Rudström och Zandra Flyg i Danderydshallen.
Anna Hasselborg, Agnes Knochenhauer, Karin Rudström och Zandra Flyg i Danderydshallen.
Sundbybergslaget Anna Hasselborg siktar mot OS. Men först hägrar curling-EM och en turnering i Danderyd med ännu tuffare motstånd. Alla OS-medaljörer kommer till start.
ANNONS

I januari hissade Anna Hasselborg, Zandra Flyg, Karin Rudström och Agnes Knochenhauer SM-bucklan mot taket i Umeås curlinghall.

Sundbybergslagets finalseger mot IK Fyris innebar en plats i landslaget och ökade chanser att få representera Sverige i EM eller VM.

Mästerskapsdebuten var ändå ingen självklarhet. Bland konkurrenterna fanns Lag Sigfridsson som tog OS-silver i Sotji i år och som tidigare vunnit såväl VM-silver som EM-guld.

Men förbundskapten Peja Lindholm bestämde att SM-vinnarna skulle få spela EM i Champéry, Schweiz, i november och Lag Sigfridsson VM i Sapporo, Japan, i mars nästa år. Anna Hasselborg är nöjd med beslutet.

– Jättespännande och jätteroligt. I och med att vi får vara med på EM har vi uppnått ett väldigt stort mål. Nu är vi supertaggade att nå nästa mål och det är att ta medalj på EM, säger Anna Hasselborg.

Visserligen har de alltså ingen chans att få spela VM nästa år men Anna tycker ändå att det blev väldigt bra.

Tidigare säsonger har det lag som presterat bäst på höstens världscuptävlingar fått representera Sverige på EM. Men nu var förbundskaptenen tvungen att ta ut laget tidigare. På det viset menar Anna Hasselborg att laget får de bästa förutsättningarna att prestera bra på EM.

Hon tror att laget till och med kan få klättra överst på prispallen.

– Det är absolut inte omöjligt. Skulle vi se det som en omöjlig-het vore vi inte rätt lag att spela EM.

ANNONS

Även om mästerskapet är säsongens stora mål finns andra höjdpunkter längs vägen. På fredag inleds Stockholm Ladies Curling cup i Danderyd.

Det är en deltävling på världstouren där samtliga OS-medaljörer och flera andra OS-lag finns på plats. Att vinna blir i stort sett lika tufft som att vinna VM eller OS.

– Vi tycker att det är jättekul att det är så himla många bra lag. Det är en av tourens absolut bästa tävlingar och ett jättebra arrangemang. Vi är stolta över att kunna visa upp sporten från sin bästa sida, säger Anna Hasselborg, som har svårt att avfärda tävlingen som en uppvärmning för EM.

– Vi går in i alla tävlingar lika seriöst, vi tror att det är det bästa sättet att förbereda sig för EM. När vi spelar Stockholm Ladies kommer vi att gå in stenhårt för att vinna där.

På längre sikt vill hon och laget kvalificera sig för att vara med i OS också.

– OS är ett självklart mål och en vision för oss. OS är många idrottares stora mål och curlingen blir väldigt mycket större under en så stor folkfest. Dessutom går det ju bara vart fjärde år så att vinna ett OS blir ju mer exklusivt än att vinna ett EM eller VM.

Bara sex dagar efter EM-finalen inleds elitserien med säsongens första sammandrag i Östersund. För att behålla platsen i landslaget krävs att laget vinner elitserien eller försvarar SM-guldet.

– Jag tror nog att vi kommer att vara trötta efter EM och det blir helt klart en utmaning att ladda om, säger Anna Hasselborg.

Fakta

Laget klart för EM i november

Fakta

Lag Anna Hasselborg tillhör Sundbybergs curlingklubb. Spelare:

Anna Hasselborg, 25, skipper, Hägerstensåsen.

Zandra Flyg, 26, etta, Älvsjö.

Karin Rudström, 26, tvåa, Danderyd.

Agnes Knochenhauer, 25, trea, Lidingö.

Meriter: Anna Hasselborg och Agnes Knochenhauer vann junior-VM, 2010. Alla fyra vann SM-guld 2014. Alla utom Karin Rudström vann SM-guld 2011.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.