ANNONS

Måste välja mellan karriär och bli mamma

Mikaela Laurén känner sig bättre än någonsin men måste lägga av inom ett par år eftersom hon vill bli mamma.
Mikaela Laurén känner sig bättre än någonsin men måste lägga av inom ett par år eftersom hon vill bli mamma.
Hon är bäst i världen och har aldrig känt sig starkare i ringen. Just därför är det med vemod Mikaela Laurén planerar att lägga av med boxningen inom en snar framtid.

– Om jag ska skaffa barn kan jag hålla på i max två år till, säger 39-åringen.
ANNONS

Det har gått några dagar sedan Mikaela Laurén försvarade sitt världsmästarbälte i super weltervikt, där hon enligt henne själv gjorde sitt livs match mot tyskan Jennifer Retzke. Trots det har det inte riktigt hunnit sjunka in vad det är hon har presterat.

– Jag har inte riktigt smällt det än, men jag kommer nog göra det successivt. Men jag är fortfarande hungrig på fler vinster och att få fler motståndare, säger Mikaela Laurén.

Förutom en ömmande knoge mår hon prima. Värre var det med Jennifer Retzke som föll offer för Lauréns fulländade insats.

– Jag är otroligt nöjd med fighten, det var min bästa någonsin. Allt föll på plats.

Vad var det som funkade så bra?

– Avståndet till henne och att jag följde upp för en gångs skull. När jag hade fäste så fortsatte jag och kände att jag kunde variera boxningen. Jag gjorde bra förflyttningar med både kropp och huvud. Jag var explosiv, stark, lugn, fokuserad och bara njöt hela vägen. Jag ville bara bryta ihop av lycka efter matchen. Jag kände mig verkligen som en världsmästare.

Med tanke på att uppladdningen inför lördagens titelmatch i Västerås stördes av sjukdom, med bland annat bihåleinflammation och rethosta, tror Mikaela Laurén att det finns ännu mer att hämta framöver.

– Det kan bli ännu bättre om jag får vara skadefri och frisk. Frågan är hur det här ska sluta, säger hon och skrattar.

Det är knappast en överdrift att påstå att hon står på toppen av sin karriär. Något som är sorgligt att konstatera med tanke på att hon inte har lång tid kvar i världstoppen. 2016 kan bli hennes sista år som proffsboxare.

ANNONS

– Jag är ju ändå tjej med en biologisk klocka. Jag blir 40 i januari och om jag vill skaffa barn så kan jag inte hålla på med boxning i tio år till, utan max två. Sedan är det dags att skaffa en egen liten ”champ”.

Mikaela Laurén kom i gång sent med boxningen. Som 31-åring gjorde hon sin första amatörmatch 2007 och debuterade som proffsboxare 2009. Att behöva välja mellan en lång och framgångsrik boxningskarriär och att skaffa barn är inget hon upplever som en optimal situation.

– Det känns lite orättvist eftersom jag fortfarande utvecklas. Jag är fortfarande ganska ny och känner att jag har många år kvar, men i slutändan måste jag välja mellan karriären och att skaffa barn, säger hon och tillägger:

– Men än är jag inte där. Jag ska se till att få fler matcher och anta nya utmaningar. Några till blir det definitivt innan handskarna hamnar på hyllan.

Framför allt är det en match alla pratar om och vill se nu när Laurén har försvarat sin WBC-titel. Nästa mål för svenskan är att ta sig an den norska stjärnan Cecilia Braekhus som är världsmästare i weltervikt. De nordiska kombattanterna har mötts en gång tidigare för fem år sedan – en match som slutade med norsk seger.

– Då hade jag bara varit proffs i ett år. Nu är jag en helt annan boxare och är redo för en returmatch. Jag hoppas jag kan få det nästa år.

Cecilia Braekhus har gått 27 matcher och vunnit samtliga. Laurén hoppas på att bli först med att få norskan på fall.

– Det blir som ett derby och ett bra möte mellan Sverige och Norge. Många kommer säkert vilja kolla, det skulle vara den största kvinnomatchen någonsin inom professionell boxning. Det kan inte bli större eftersom hon är rankad etta i sin viktklass precis som jag är i min.

Får hon fantisera så vore drömscenariot att få möta Braekhus på Tele2 arena i en stor boxningsgala samtidigt som den svenske världsmästaren i supermellanvikt Badou Jack försvarar sin WBC-titel. Erik Skoglund, som i höstas försvarade sitt bälte i lätt tungvikt i Internationella boxningsförbundets interkontinentala klass, får också gärna dyka upp.

– Det vore den ultimata drömmen. Om vi tre dyker upp kan det bli dundersuccé, säger Mikaela Laurén som även gärna avverkar matchen på Tele2 arena av en mer praktisk anledning.

– Jag bor ju i Kärrtorp och har utsikt mot Globen från balkongen, så det blir ju verkligen hemmaplan för mig.

Fakta

Mikaela Destiny Laurén

Ålder: 39.

Bor: Kärrtorp.

Från: Enskede.

Tränar på: Starfight Gym på Södermalm.

Längd: 176 centimeter.

Vikt: 69, 5 kilo.

Facit som proffs: 25 vinster och tre förluster.

Övrigt: Världsmästare i superweltervikt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.