Världsmästaren ska kriga i åttkantig bur

Med kick- och thaiboxning som grund siktar Sadibou Sy på att hålla sig stående och slippa brottas i MMA-debuten på lördag.
Med kick- och thaiboxning som grund siktar Sadibou Sy på att hålla sig stående och slippa brottas i MMA-debuten på lördag.
Sadibou Sy sadlar om till MMA-fighter. Solnas världsmästare i kick- och thaiboxning siktar hela vägen mot UFC.

– För mig är det fullt realistiskt, säger han.

På lördag smäller det i Solnahallen. Sadibou Sy ska för första gången i tävlingssammanhang ge sig in i den åttakantiga buren och få sin MMA-debut avklarad. Av ren och skär nyfikenhet och viljan att lära sig något nytt har han lämnat kickboxning och thaiboxning, som han framgångsrikt utövat sedan 2002, för att testa MMA – kampsporten som de senaste åren har fått ett stort internationellt erkännande. Än så länge ångrar han inte sitt val.

– Jag har gått omkring och garvat på träningarna. Inte för att jag är ofokuserad utan för att jag tycker det är så kul att lära mig något nytt, säger Sadibou Sy.

26-åringen har sammanlagt fyra guld och två silver i VM-sammanhang i kick- och thaiboxning, men när det kommer till hans nya sport är han oerfaren. Hans första motståndare, polacken Robert Bryczek, är också relativt orutinerad i MMA men har ändå tack vare fyra avklarade matcher (tre vinster och en förlust) en liten fördel.

Men Sadibou Sy utgår ifrån att han kommer att gå segrande ur sin debut.

– Är jag förberedd för 15 minuters krig så kommer matchen att gå min väg. Men om jag åker dit med inställningen att allt är lugnt och att jag kommer slå ut honom i första ronden så kan det bli farligt. Men jag känner mig ganska lugn och säker tack vare att jag har förberett mig väldigt bra, säger han.

Vad blir den största omställningen för dig?

– Tempot i MMA tror jag är högre. Och nu blir det ronder på fem minuter i stället för tre. Så det är två minuter extra och det är ganska mycket.

– Men framför allt så behöver jag tänka mest på att hålla mig på ett bra avstånd så att han inte kan plocka ner mig. Jag vill kunna få matchen till min fördel och det kan jag göra om jag håller mig stående.

I MMA är det tillåtet att brotta ned sin motståndare, till skillnad från kick- och thaiboxning där man endast möts stående.

– Det är definitivt där jag har mest att jobba på. Jag försöker hålla matchen stående och blir jag nedtagen ska jag upp igen, säger Sadibou Sy.

Att genomföra en halvdan satsning utan att gå in för det helhjärtat är inte riktigt Sadibous stil. Hans mål med MMA är att bli bäst och nå den största organisationen som finns inom sporten – UFC.

– För mig är det fullt realistiskt. Självklart måste du vara otroligt duktig. Sedan handlar det mycket om att ha flyt med tajmingen och att prestera på rätt match.

– Kommer jag väl dit gäller det att träna ännu hårdare. Kommer jag dit är jag inte nöjd, absolut inte. Det handlar om att nå hela vägen upp.

Varför vinner du din debut på lördag?

– För att jag verkligen vill vinna det här. Jag har tränat stenhårt och när jag har gjort det och känner så som jag gör nu kommer han inte att kunna stå i min väg, säger Sadibou Sy.

Fakta

Har haft samma tränare sedan 2002

Namn: Sadibou Sy.

Ålder: 26 år.

Bor: Solna.

Aktuell: Gör på lördag sin debut i MMA (Mixed Martial Arts) i Solnahallen. Tidigare har han utövat kickboxning och thaiboxning i elva år, detta under träning från Roland ”Rolly” Peltier som har coachat Sadibou Sy sedan 2002. Målet är att nå och tävla i sportens största organisation – UFC (Ultimate Fighting Championship).