Min lokala hjälte

50-plusare slog världsrekord på Vilundavallen

<b>Nyblivna världsrekordhållare: Väsbybon Per Björkman, Mats Olsson, Gunnar Durén och Patrik Johansson.</b>
<b>Nyblivna världsrekordhållare: Väsbybon Per Björkman, Mats Olsson, Gunnar Durén och Patrik Johansson.</b>
Ungdomstävlingen Väsbyspelen fick i år extra krydda av ett världsrekordförsök på 4x800 meter i M50-klassen. Och laget – med bland andra Runbyskolans idrottslärare Per Björkman – krossade det tidigare rekordet.

– Ja, vi överpresterade allihop och kunde slå rekordet med nästan 11 sekunder, säger Per Björkman.

Det var tidigt i våras som Per Björkman och tre av hans gamla löparkompisar började fundera på att slå världsrekordet för 50-plusare på stafett, 4×800 meter.

– Vi såg att det fanns en möjlighet, det var så det började, säger Per Björkman.

Det tidigare rekordet hade Kanadas landslag med 8:36,39. Svenskarna kände att 2,09 per gubbe var bra – men inte oslagbart. Så de frågade om de kunde göra ett försök under Väsbyspelen på Vilundavallen den 20 augusti. Carl Berglund, ordförande i Väsby IF friidrott, gillade idén.

– Ja, vi kunde gärna ordna en tävling till. Det gällde att hitta ett motståndarlag till dem, men vi fick fram fyra killar i 17-årsåldern som ställde upp, säger han.

När det var dags för rekordförsök sa speakern att Väsbyspelen tog en paus och att ungdomarna kunde gå och äta – eller med fördel stanna kvar och se på ett världsrekordförsök.

– Det blev lite uppståndelse. Och vi hade 1 900 starter i Väsbyspelen så det var fullt av folk på läktarna som hejade, säger Carl Berglund.

Redan efter två sträckor, av Gunnar Durén och Patrik Johansson, insåg Per Björkman att de låg bra till. Mats Olsson gjorde en stark tredjesträcka och vid växling hade Per Björkman 2,15 på sig på den sista. Han sprang på 2:04,04 och det nya världsrekordet skrevs till 8:25,79.

– Det är inte en otrevlig känsla precis. Roligt att uppnå något man strävat efter. Precis då, vid målgång, var vi väldigt glada, säger Per Björkman.

Efter loppet fick Väsby IF ägna sig åt rigorös pappersexercis och bland annat skicka foto från både startögonblicket och målgången till Internationella Friidrottsförbundet i Schweiz. Men det gjorde Carl Berglund med nöje, för nu finns loppet från Vilundavallen med i rekordboken.

– Ja, det var en riktig solskensdag här, med både världsrekord och fina tävlingar med DM-status för 7–14-åringar, säger han.