ANNONS

Världsstjärna till Täby ryttarcenter

En av världens bästa dressyrryttare är på ingång till Täby.

Under fyra timmar ska tyska EM-silvermedaljören Helen Langehanenberg dela med sig av teknik och tips till publiken i Täby ryttarcenter.
ANNONS

För bara ett par veckor sedan vann Helen Langehanenberg ett världscupkval på hingsten Damon Hill. Ekipagets resultat, 90,38 procent är ett toppresultat och endast 3,67 procent från det officiella världsrekordet.

Insatsen gör att tyskan är favorit att vinna finalen i Lyon den 17–21 april. Hon tog för övrigt hem VC-finalen 2013 och slutade samma år tvåa i kür (där ryttaren rider ett egenkomponerat program till egenvald musik) på EM i Danmark.

Som dressyrinstruktör är dock 31-åriga Helen Langehanenberg ett oskrivet blad i Sverige. När hon den 15 mars kommer till Täby ryttarcenter och delar med sig av sina kunskaper är det hennes första gästspel som undervisare i Sverige.

– Det är vanligt att duktiga dressyrryttare – Patrik Kittel, Kyra Kyrklund med flera – kommer till oss och håller en clinic, men det här är speciellt, säger Eva Unger, ridskolechef på Täby ryttarcenter. Dels för att hon är inte från Sverige, fortsätter Eva Unger. Att Helen just nu dessutom är en av de bästa i världen gör det väl extra intressant.

Dressyr är grunden till all ridsport. Den innefattar all kommunikation mellan ryttare och häst. Och det är med dressyrens baskunskaper som man sedan tar sig vidare, eller blir kvar och utvecklas till dressyrryttare.

Att Helen Langehanenberg kan lära ut är Lovisa Beselin, värd för arrangemanget, helt säker på:

– Hon är utbildad av två av Tysklands främsta i sporten, Ingrid Klimke och Claus Balkenhol och hon har hållit clinics runt om i världen, men ska nu göra sin allra första i Sverige.

Utöver sina individuella resultat blev Langehanenberg även Europamästare i lag i fjol. Och tyskarna är världsledande, enligt Lovisa Beselin. Mycket beroende på att man följer en utbildningsskala, röd tråd, som banat väg för nationens framgångar.

– Den utbilningsskalan är grunden i Helen Langehanenbergs clinic. Vi tror så klart att det blir en givande dag, säger Lovisa Beselin.

ANNONS
ANNONS