Värmdö fick ge sig i kvalet till ettan

Värmdöspelarna deppar medan Nacka jublar efter att ha säkrat division 1-platsen till nästa säsong.
Värmdöspelarna deppar medan Nacka jublar efter att ha säkrat division 1-platsen till nästa säsong.
Tilltrasslad situation framför Nackas målvakt Gustav Griborn.
Tilltrasslad situation framför Nackas målvakt Gustav Griborn.
Slaget om Skurubron är avgjort. Åtminstone för den här säsongen.

Nacka knep den sista division 1-platsen – Värmdö får fortsätta i division 2 till hösten.

Bajen Fans IF var överlägsna i kvalserie D och säkrade snabbt en av de två platserna i höstens division 1. Haninge hakades av och kampen om den sista platsen stod mellan Nacka HK och Värmdö HC.

I onsdags möttes lagen i Nacka ishall i kvalets andra derby. Nacka vann det första mötet i Ekhallen den 3 mars med 5–3. Nu var Värmdö pressade att vinna för att fortfarande ha chansen.

Och gästerna tog ledningen. Redan efter en minut och 41 sekunder satte Marcus Milemark 1–0, assisterad av Joakim Göransson.

– Vi gjorde en dålig första period. Vi slarvade och gjorde dem bra. Vi hade bra målvaktsspel som räddade oss, säger Nackas lagkapten Adam Johansson.

Innan perioden var över hade dock Nackas Christian Landberg utjämnat till 1–1. I period två och tre dominerade hemmalaget och gick fram till 6–1.

– Nacka är väldigt skickliga på att stänga matcher. Det var otroligt frustrerande, sekunderna och minuterna försvann mer och mer och till slut insåg man – fan nu är det kört, säger Värmdös tränare Alex Östling.

Först när drygt en minut återstod kunde Värmdö putsa slut­resultatet till 6–2.

– Framför allt vårt försvarsspel var bättre i andra och tredje perioden. Vi fick ut pucken ur egen zon och drev in på deras kasse mycket hårdare. Det var fantastiskt roligt att vinna. Ett derby är alltid kul i sig och vi kunde inte ha avslutat säsongen mycket bättre än att slå Värmdö i ett derby och säkra kontraktet, säger Adam Johansson.

Värmdös lagkapten Henrik Nordlund hade lättare att tämja smilbanden.

– Naturligtvis känns det tungt efter en sådan här match, man behöver lite tid att smälta det. I slutändan tror jag ändå att vi kommer att vara väldigt nöjda med den här säsongen. Många har varit skadade eller sjuka och spelat trots att de haft feber. Mot Nacka var vi fyra stycken som fortfarande var krassliga, jag känner fortfarande av halsen.

Båda lagen har haft sina utmaningar under säsongen. Nacka har haft tre olika tränare.

– Det har varit turbulent. Vi har fått börja om på noll med varje ny tränare. Det har även varit lite ruljans på spelartruppen efter jul där någon har slutat, någon har gått till Värmdö, men vi som var kvar i gruppen redde ut det och det var starkt tycker jag, säger Adam Johansson.

Värmdö fick ihop sin ledarstab i sista stund.

– Ett tag såg det inte ens ut att bli något lag. Vi fick nya tränare men saknade lagledare och materialare. Jag tror det blev klart först i augusti, de ska ju normalt finnas med från mars, april när försäsongen drar i gång. Det kan ju vara en förklaring till att vi har haft så mycket skador – försäsongsträningen är ju viktig, säger Henrik Nordlund.

Värmdös lagkapten Henrik Nordlund.