ANNONS

Värmdös nya tjejsatsning: ”Jätteviktigt”

Karolina Nilsson är vanligtvis back men vikarierar ibland som målvakt.
Karolina Nilsson är vanligtvis back men vikarierar ibland som målvakt.
Värmdö IF satsar hårt på sina damlag. Ett nystartat projekt i klubben och ett bidrag på 75 000 kronor ska stärka gemenskapen på tjejsidan.

– Bra att det satsas på tjejer för en gångs skull, säger Karolina, elva år.
ANNONS

Det har gått ungefär ett år sedan Karolina Nilsson började spela innebandy i Värmdös 04:or. Normalt spelar hon back men den här kvällen har hon tagit på sig målvaktskläder och ställt sig mellan stolparna när laget tränar i Värmdö Sporthall.

– Det roligaste är lagarbetet, att man jobbar tillsammans hela tiden, säger hon.

Värmdö IF har tidigare år upplevt ett tonårstapp bland de kvinnliga innebandyutövarna vilket har tvingat föreningen att lägga ner vissa lag.

För att motverka denna trend startades ett nytt projekt med målet att få tjejerna att känna glädje med sin sport så att de inte väljer att sluta i tidig ålder.

Karolina och lagkompisarna är väl medvetna om satsningen, som inkluderar tjejerna i sexårsåldern ända upp till damlaget, och välkomnar den med öppna armar.

– Det blev såklart en chock när de ville satsa på tjejer, för oftast brukar man satsa på killarna i innebandy, fotboll och andra sporter, säger Karolina och tillägger:

– Jag tycker det är väldigt bra att det satsas på tjejerna för en gångs skull.

Anders Olson är ordförande för innebandyföreningen och säger att det konkreta målet är att det ska finnas minst ett lag i varje årskull.

För att lyckas med målsättningen har klubben fått ett bidrag på 75 000 kronor via Riksidrottsförbundets satsning ”Idrottslyftet”. Tanken är att bidraget ska gå till att behålla och utveckla de tjejer som redan finns i klubben och inte rekrytera nya.

ANNONS

– Tjejerna har fått fylla i en enkät med grundläggande frågor, vad de tycker är roligt med innebandy, varför de vill spela, och så vidare. Efter det gör vi tillsammans en utvecklingsmodell och implementerar den i vårt sätt att arbeta, säger Anders Olson.

Att få tjejerna att spela i lika stor utsträckning som killar är i nuläget att hoppas på för mycket, men Anders Olson hoppas att projektet ska minska gapet.

– Kan vi ha en tredjedel med tjejer så tror jag att det är en logisk förhoppning. Vi kommer inte kunna locka på samma sätt som för killar men en tredjedel skulle vara bra.

Förutom ekonomisk hjälp får Värmdö IF dessutom vägledning från Stockholms innebandyförbund i hur klubben ska få till en bättre gemenskap mellan lagen.

– Det handlar om att bygga broar mellan lagen så att det inte blir problem om man skulle behöva hjälpa varandra med spelare, säger Olson och tillägger att en del av pengarna går till aktiviteter och team building-övningar.

Hur viktigt är det för klubben att ni gör den här satsningen?

– Vill vi utvecklas så är det här jätteviktigt. Just nu är vi Sveriges fjärde största innebandyförening, men det finns plats för fler. Det skulle vara jättekul om vi har lag på alla nivåer, säger han.

Fakta

Idrottslyftet ska främja ungdomsidrott

Idrottslyftet startades av Riksidrottsförbundet år 2007 och är en satsning på svensk barn- och ungdomsidrott.

Tanken med Värmdö IF:s bidrag på 75 000 kronor är hjälpa klubben att få satsningen att övergå till ordinarie verksamhet.

Idrottslyftet 2015 prioriterar följande områden: Ledarutbildningar, föreningsutveckling, tjejsatsningar, etnisk mångfald samt barntrygghet och påverkan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.