Värmdös tonåringar har hittat till gymmen

Gymma själv i all ära. Men man kan umgås på gym. Elias Brage, 14 och mamma Helena boxas.
Gymma själv i all ära. Men man kan umgås på gym. Elias Brage, 14 och mamma Helena boxas.
Spontan motion framför tävlingsidrott och tuffa elitsatsningar.
Så vill dagens tonåringar träna.
I Värmdö hittar idrottandet nya former och nya gym står överst på tonåringarnas önskelista.
- Ungdomar är mycket mer bekväma på gym i dag, säger idrottsforskare.

Många tonåringar idag är utpräglade individualister.
Det märks till och med på hur man tränar. Gym är populära och för många har tränandet blivit en ensamsyssla.

Jag tränar väldigt bra när jag är ensam

– Jag tränar väldigt bra när jag är ensam, säger Elias Brage, 14 år som går till gymmet i Gustavsbergs simhall två gånger i veckan som komplement till annan träning.
I hela Sverige vänder sig unga från den organiserade föreningsidrotten och deltagarsiffror pekar nedåt. Så ser det ut också i Värmdö även om föreningsidrotten bland tonåringar fortfarande är relativt stark.
För barn upp till 12 år mår föreningslivet fortfarande finfint i hela landet, enligt Johan R Norberg. Det är sedan deltagandet i dippar, men bilden är inte helt mörk.  Ungdomar hittar nya former att motionera och föreningar hakar på trender och tänker i nya banor.
– Många rör på sig för lite men många går också på gym. Ungdomar idag är mycket mer bekväma på gym än för tio år sedan, idrottsforskaren Johan R Norberg, Centrum för idrottsforskning.

Många vill inte vara bundna av träningstider som i föreningsidrotten

En del i gymmens popularitet handlar om att tränandet sker på egna villkor. På vilken nivå man vill och när man vill.
– Många vill inte vara bundna av träningstider som i föreningsidrotten. Man kanske vill skriva upp sig på pass, så man kan styra sin tid, säger Johan R Norberg.
Men gymmandet handlar också om en ny syn på kropp och hälsa.
Ökad kunskap om att motion är viktigt för hälsan och inte minst ett skönhetsideal som dikterar en vältränad kropp har förändrat ungdomarnas beteende.
– Vi är mycket mer medvetna idag, hälsoinriktade. Man vill vara vältränad men man brinner inte för någon idrott, säger Johan R Norberg.
För Elias Brage handlar gymmandet mest om att det är roligt och känns skönt efter ett pass. Men han kan mycket om sin egen träning och vad han behöver.
– På gymmet i Gustavsberg finns till exempel bara hantlar Det vore bra om det fanns skivstänger också, så att man kunde göra fler övningar, säger han.
Precis som många tonåringar i Värmdö önskar han fler gym, eller mer välutrustade anläggningar.
Forskaren Johan R Norberg ser en också en annan trend bland dagens tonåringar. De vänder sig ifrån är tävlande och elitsatsningar.

Föreningar generellt är dåliga på att fånga upp intresset hos ungdomar som bara vill träna litegrann

– I framtiden kommer det att handla mer om att motionera, inte tävla, säger han.
Han menar att föreningar generellt är dåliga på att fånga upp intresset hos ungdomar som bara vill träna litegrann. Ofta krävs det mycket, både pengar och engagemang för att vara aktiv i en idrottsförening.
– Föreningsidrott är för den välmående medelklassen. Det kan krävas extra utbildning, camps och akademier som gör att kostnaderna och kraven ökar, säger han.
Men det finns undantag. Till exempel har flera gymnastikföreningar tagit till sig parkouren som tilltalar många och som inte kräver elitsatsningar. Alltfler kommuner, bland annat Värmdö stöttar också aktivt breddidrotten.
– De föreningar som kan suga åt sig den typen av idrott borde ha alla förutsättningar i världen. När samhället förändras idrotten. Att tro att föreningar kan förändra samhällsutvecklingen är naivt. Föreningar kan inte föra allt men de kan göra en del för att inkludera och försöka få ungdomar att stanna kvar, menar Johan R Norberg.

 


Träning är inte bara för unga – läs mer om träning för äldre här.


Gym står högt på tonåringarnas önskelista till kommunen

Värmdö kommun har valt att lyssna på vad unga själva vill ha för idrottsanläggningar. Resultatet har blivit att det byggs andra sportanläggningar än traditionella idrottshallar. Vad sägs till exempel om en bollplan i sand?

Bland tonåringar på Värmdö är föreningslivet fortfarande starkt. Statistik över deltagartillfällen i idrottsaktiviteter visar att unga från 13 och uppåt sviker föreningslivet. Men sett över tid så minskar inte föreningsidrottandet i gruppen drastiskt.
Vad som däremot märks är att Värmdös unga gillar att gymma.
– När vi frågar unga vilka anläggningar de vill att vi ska satsa på ligger gym överst, säger Fredrik Perman, föreningssamordnare på Värmdö kommun.
Han tror det är friheten på gymmen som lockar.
– Jag tror att unga i högre grad vill ha frihet och att de kan bestämma själva när de ska träna. Sen är ju ofta gym ett komplement till annan idrott, säger han.
Men några nya gym tänker kommunen inte bygga.
– Det hanteras ju av privata aktörer. Och så har vi ett gym i badhuset i Gustavsberg, säger Fredrik Perman.
Däremot har man valt att lyssna på andra önskemål som unga haft. Därför är de satsningar som Värmdö valt inte helt traditionella.

Parkourparken vid Älta IP. På bilden Jesper Edberg.

I Gustavsberg byggs en parkouranläggning. Parkouren – där man övar smidighet och styrka genom hoppa rulla och klättra över olika hinder här snabbt blivit populär i Värmdö.
Ingarö, där det redan finns en beachvolleyboll plan ska ytterligare en sandig bollplan byggas. Den här gången för beachhandboll.

Ytterligare en sak som bubblar starkt på önskelistan är någon form av lokal för e-sport.

– När man frågar efter nya former av anläggningar försöker vi möta det, säger Fredrik Perman.
Satsningar på badplatser utomhus har varit väldigt efterfrågat, berättar han.
Ytterligare en sak som bubblar starkt på önskelistan är någon form av lokal för e-sport.
– Precis som schack är e-sport en sport, fast man inte rör på sig. Vi ser över om det finns någon lokal där man skulle kunna ha e-sportläger, säger Fredrik Perman.

Fakta

På gång runt din knut

Värmdös fjärde utegym uppförs snart vid idrottsplatsen på Djurö. (övriga tre finns i Hemmesta, Ingarö, och Ekedal i Gustavsberg).
✔️Konstgräsplan för 11-mannafotboll anläggs
✔️Konstgräsplan för 7-mannafotboll anläggs i Mörtnäs
✔️Parkouranläggning i Gustavsberg
✔️Beachbollplan ordnas på Ingarö.