Tobias supersäsong

Tobias Göransson inledde karriären i Hässelby/Kälvesta. Nu lämnar 16-åringen SDE-hockey för hockeygymnasiet i Linköping. ”Det känns ganska coolt att man blivit kontrakterad av en storklubb”, säger han.
Tobias Göransson inledde karriären i Hässelby/Kälvesta. Nu lämnar 16-åringen SDE-hockey för hockeygymnasiet i Linköping. ”Det känns ganska coolt att man blivit kontrakterad av en storklubb”, säger han.
Han har vunnit tv-pucken och debuterat i lands­laget.

Nu har Hässelbykillen Tobias Göransson, 16, utsetts till årets profil i Stockholmshockeyn och skrivit på för elit­serieklubben Linköpings HC.

– Jag är väldigt nöjd, det är jag ju. Men det känns ändå att man förtjänar det lite, eftersom man lägger ner väldigt mycket tid och energi på det här. Jag offrar väldigt mycket – och har gjort det i åtta år nu. Tränar i stället för att vara ute med kompisar. Nu när man får allt känner man att det är så jävla kul.

En av Sveriges största hockeytalanger småler vid köksbordet hemma i Trollboda, Hässelby.

Den senaste månaden har han jagats av Djurgården, AIK och en rad landsortsklubbar.

Nu har Tobias Göransson i samråd med sin svenska agent Michael Rosell på Micrasports, som bland andra har Michael Nylander och son i sitt stall, bestämt sig för elitserieklubben Linköping HC.

– Jag var nere i maj. Allt kändes jättebra; boendet, killarna, tränarna, hallen. Det tar bara tio minuter dit med cykel.

Jämfört med tre–fyra timmar tur och retur till Danderyd.

Att stanna kvar i Stockholmshockeyn var aldrig ett alternativ. Det är för många lag och för få ishallar, som snabbt blir fullbokade.

– I Stockholmshockeyn kommer man ibland hem halv tolv på kvällarna. Där borta är schemat redan klart. Man är hemma senast halv sju varenda kväll. Det finns tid för läxor vid sidan av, säger Tobias.

Tuffast blir att flytta hemifrån.

– Samtidigt mognar man till sig av att komma i väg och bo själv. Jag halvkänner några som går där nu. De har växt jättemycket. Linköping har höjt många spelare till elitserien.

Du fyllde 16 nyligen, det är två år till NHL-draften. Är det något du tänker på?

– Nej, jag tar steg för steg. Det är lite beroende på hur det går i landslag och så där.

Hittills har Tobias karriär gått spikrakt uppåt. Han ledde som lagkapten Stockholm till tv-pucksguld i fjol, debuterade i U16-landslaget i vintras, utsågs nyligen av Stockholms ishockeyförbund till årets profil i Stockholmshockeyn. Och som pricken över i, skrev nyligen på för Linköpings HC där han ska spela för U18-laget.

Det snackas rätt mycket om att du är liten, 67 kilo och 174 centimeter, hur förhåller du dig till det?

– När jag är utanför planen kan jag känna shit, hur ska det här gå, de är jättestora killarna. Men när man kommer ut på planen försvinner det. Jag försöker göra det jag är bra på, åka skridsko och undvika sådana stora killar som är ute för att tacklas.

I pojkrummet en trappa upp dominerar en fondtapet med New York-motiv.

Tobias skrattar.

– New York Rangers tror jag att det blir i framtiden. Bara att hoppas det, haha.

Fakta

Förebilden är Sidney Crosby i Pittsburg Penguins

Namn: Tobias Göransson.

Ålder: 16 år.

Bor: Hässelby.

Klubbar: Hässelby/Kälvesta HC, Järfälla HC och SDE Hockey.

Aktuell: Tv-pucksvinnare och landslagsspelare i ishockey som värvats av Linköping HC.

Styrka: ”Viljan, snabbheten, mitt tänk”.

Förebild: ”Sidney Crosby, Pittsburg Penguins. Jag känner igen mig själv i honom, att aldrig ge sig och sedan få lyckas”.

Om SDE-hockey: ”Klubben lägger ner jättemycket tid på skridskoteknik, vilket jag vunnit jättemycket på. Jag är väldigt stabil på skridskorna, vilket jag måste vara eftersom jag väldigt liten”.