Vasalund nära Superettan – avgörande match mot BP på söndag

Pascal Simpson, Vasalunds IF, fotboll.
Vasalund klarade sig kvar i division 1 på fler gjorda mål i fjol. I år, med Pascal Simpson som tränare, är man ett topplag med en enda förlust på 25 seriematcher hittills.
AFC lämnar Superettan och Solna för Allsvenskan och Eskilstuna. Men Solna kan ha ett lag i näst högsta serien ändå nästa år. Vasalund har gjort en supersäsong i division 1 norra och tar sig på söndag upp i Superettan vid vinst mot BP.

– Det känns fantastiskt att vi är framme vid en sådan här helt avgörande match, säger Vasalunds tränare Pascal Simpson.

Ja, sensationslaget AFC United säkrade alltså en plats i Allsvenskan via 3–0 mot Åtvidabergs FF hemma på Skytteholms IP i lördags, men laget lämnar inte bara Superettan utan även Solna då man flyttar till Eskilstuna till nästa år.

Men Solna kan ändå ha ett lag i Superettan nästa säsong. Vasalunds IF har gjort en enormt stark säsong i division 1 norra och är tvåa bakom Brommapojkarna inför sista omgången – då BP och Vasalund möts på Grimsta IP – på söndag.

Vasalund besegrade Västerås SK med 1–0 i söndags, Joakim Ejdermo Pettersson avgjorde i 62:a minuten

– Vi har gjort bra resultat en lång tid, men mot Västerås var det lite nervöst och krampaktigt. Men vi lyckades vinna och nu avgörs det mot BP. Härligt! säger Pascal Simpson.

Vasalund har vunnit 12 av sina senaste 13 seriematcher. Blir det en till seger på söndag så är klubben klar för Superettan då BP och Vasalund har samma poäng. Skulle BP vinna eller matchen sluta oavgjord så vinner BP serien tack vare bättre målskillnad. I så fall väntar kvalspel för Vasalund, där man skulle möta lag 13 i Superettan (just nu Syrianska FC).

– Men vi går så klart för seger, och pressen ligger på BP som har storsatsat inför den här säsongen, säger Pascal Simpson.

Den gamla anfallaren har en bakgrund i BP, 15 år som spelare och i olika tränarroller, och ser gärna att båda lagen går upp. Han är ny för året i Vasalund, och har gjort succé. Laget klarade med nöd och näppe nytt kontrakt i division 1 i fjol. I år är man alltså ett topplag med endast en förlust på 25 seriematcher hittills.

– Ja, det var inte många som trodde på oss inför säsongen, men vi kände tidigt at vi hade något på gång, säger Simpson.

Varför har det gått så bra?

– Vi har en bra balans av äldre erfarna spelare och unga talangfulla som har tagit stora kliv under året. Och så har vi en ny spelidé där vi bytte 4-2-3-1 mot 4-4-2 och ett rakare spel med hög fart. Vi har väldigt många snabba spelare, man brukar ha en eller två sådana men här har vi fyra fem extremt snabba, så vi har haft fina offensiva omställningar. Dessutom har vi fått ihop defensiven. Alla i laget förstår spelidén, bitarna har fallit på plats.

Senast Vasalund spelade i Superettan var 2009. Nästa år kan man vara tillbaka igen. Den avgörande matchen mot BP på söndag har avspark klockan 15 på Grimsta IP.