Väsby får eget Le Mans-lopp – fast utan bilar

Jozef Lego Silfverberg tar sig an hinderbanan i Runby.
Jozef Lego Silfverberg tar sig an hinderbanan i Runby.
Runt, runt och runt igen. I 24 timmar.
Envishet och styrka är ett måste för den som vill delta i OCR Stockholm IF:s hinderbanelopp i sommar.
– Det kräver sin förberedelse, sin fysik och sitt pannben, säger föreningens ordförande Jozef Lego Silfverberg.

Redan 1923 upptäckte fransoserna charmen i att åka runt, runt, runt. Le Mans 24-timmars är ett av världens mest kända och största racinglopp. Den sportbil som varvar banan flest gånger vinner.

Nu kommer något liknande till Väsby. Ja, fast utan hästkrafterna.

Flest varv vinner

”Blodsmak, svett och gemenskap.” Nej, det är inte ett gammalt punkband utan OCR Stockholm IF:s tre ledord för sommarens 24 timmar långa hinderbanelopp i Runby. Upplägget är detsamma som i Le Mans: Varje lag består av två, tre eller fyra löpare. Det lag som varvar den tre kilometer långa banan flest gånger vinner.

– De här ultraloppen blir allt vanligare, men det är fortfarande en extrem del av hinderbanelopp. Det kräver sin förberedelse, sin fysik och sitt pannben, säger Jozef Lego Silfverberg som är ordförande i OCR Stockholm IF.

Sömnlös i Runby

En lagmedlem måste hela tiden vara ute i spåret och får springa ett eller flera varv åt gången. De andra kan då passa på att vila på barmark under stjärnorna eller i ett uppslaget tält.

De som bildar tvåmannalag kan däremot inte räkna med någon sömn. Ett av banans 17 hinder kräver nämligen två löpare.

– De kommer få kämpa. Men de kanske också kommer ha roligast, vem vet. Det kommer bli utmanande både för psyke och fysik, säger Jozef Lego Silfverberg.

Tolv lag har hittills anmält sig. Den yngsta deltagaren är under 20 år och den äldsta är 50 plus. Både kvinnor och män deltar och många tävlar i mixlag.

Vem utsätter sig frivilligt för det här?

– Det är många som har hållit på med hinderbanelopp ett tag, vi har några som sprungit EM och VM. Men sen är det ett flertal som aldrig har sprungit ett 24-timmarslopp tidigare. Det tycker vi är väldigt kul.

Lopp i loppet

Loppet går av stapeln den 8 juni. Målgång 24 timmar senare, klockan 15.00. Under natten pågår även ett separat midnattslopp.

– Om man tänker att: ”Det här med att springa ett dygn, det är inte min grej”, så kan det vara ett alternativ, säger Jozef Lego Silfverberg.